23948sdkhjf

Ud i virkeligheden: Skoleelever på byggepladserne

På fredag den 21. februar åbner Dansk Byggeri og Holstebro Kommune "Byggeboxen" på Slagteriet i Holstebro. Det er et flerårigt undervisningsprojekt for 4.-7. klasse om byggeri, byudvikling og bæredygtighed, og hvor eleverne bygger bro til håndværket på en konkret byggeplads.

Det handler om værktøjer, varmetab og verdensmål. Om sollys, størrelsesforhold og skalering. Men først og fremmest handler det om at få undervisningen helt tæt på virkelighedens byggebranche.
Derfor ligger Byggeboxen midt i Holstebro, hvor der er mange bygge- og anlægsopgaver i gåafstand - også i årene der kommer. Eleverne skal bl.a. følge et nyt byrumsprojekt, hvor entreprenørfirmaet Ib G. Jensen etablerer minipark, aktivitetsplads, multibane, promenade og nye adgange til Slagteriet.

Byggeboxen er et gratis undervisningsforløb, som gør børn nysgerrige på byggeri gennem en kreativ, legende og nytænkende måde. Holstebro bliver den første kommune i Jylland, som etablerer det virkelighedsnære læringskoncept, når Byggeboxen
Deltagerne får bl.a. mulighed for at prøve Virtual Reality og se modeller af byggeprojekter fra 4. klasse på Rolf Krake Skolen, som har testet noget af forløbet på forhånd. Borgmester H.C. Østerby markerer også åbningen af både byggebox og byrumsprojekt med et særligt spadestik.

Mere end håndværker for en dag
Byggeboxen er mere end ”håndværker for en dag”. Det er et forløb på flere uger, der både omfatter forberedelse og forsøg i skolen samt besøg i boxen og på byggepladsen. Der er fokus på både byudvikling, klimaudfordringer og byggeriets verden fra arkitektens arbejde til de enkelte håndværksprocesser.

Formålet er at sætte fokus på erhvervsuddannelser og bygningstekniske fag, men også at vise eleverne hvordan almindelige skolefag som dansk, matematik, natur og teknik kommer i spil hos en vvs'er, anlægsstruktør, elektriker, tømrer eller murer.

30 klasser har allerede booket sig ind i Byggeboxen, og tilbuddet er også for elever fra Struer og Lemvig kommuner. Underviserne er for eksempel studerende fra bygningskonstruktør-uddannelsen på VIA University College.
Klædt på med sikkerhedsudstyr kommer eleverne til at møde arbejdende håndværkere i byggemiljøet, og det er netop en af styrkerne ved denne undervisningsform.

- Det her er brobygning i sin reneste form, når man som elev kan komme helt tæt på konkrete projekter og de fagfolk, som skaber byggerierne. Det forstærker sammenhængen mellem teori og praksis, at det man lærer i skolen bliver omsat til virkelighed lige uden for døren. Eleverne vil opleve, at det at være faglært er langt mere end at slå søm i et bræt. Byggebranchen arbejder jo også med avancerede løsninger og design som tager hensyn til klimaet, udvikler byer og skaber rum for mennesker, siger Holstebro Kommunes borgmester, H.C. Østerby.

Formanden for Dansk Byggeri Midt- og Vestjylland, Michael Nielsen, er glad for det nye samarbejde og mener, at Byggeboxen passer perfekt til Holstebro, som med omfattende inddragelse af borgere har sat fokus på byudvikling i midtbyen.

- Der skal jo være nogle til at bygge fremtiden, og her er erhvervsuddannelserne en helt afgørende faktor. Så Byggeboxen handler på lang sigt også om at sikre, at virksomhederne i lokalområdet kan få medarbejdere med de rette kompetencer, siger Michael Nielsen.

Samme ambition deler Hanne Roed, der er 1. næstformand for regionsrådet:

- Vi er i Region Midtjylland meget glade for dette initiativ af Holstebro Kommune og Dansk Byggeri. Vi har som erklæret mål, at flere unge skal vælge en erhvervsuddannelse, og vi er overbeviste om, at byggeboxene kan være et skridt på vejen mod dette.
Alt for mange af vores dygtige unge overvejer slet ikke en erhvervsuddannelse, og det kan dette projekt være med til at lave om på. Ved at lære om byggeriets mange spændende muligheder og prøve dem af på egen hånd, kan det forhåbentlig være en øjenåbner for vores børn og unge, så flere træffer det ambitiøse og fremtidssikrede valg, om at blive en dygtig faglært, siger hun.

BYGGEBOXEN
• Byggeboxen er støttet af Region Midtjyllands uddannelsespulje og Grundejernes Investeringsfond
• Projektet partnere er Aarhus Tech, Dansk Byggeri, Dansk Arbejdsgiverforening, Holstebro Kommune og Aarhus Kommune.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.089