23948sdkhjf

Byggeansøgninger: Statiker-flaskehals udløser forlænget tidsfrist

1. juli 2020 er ny dato for, hvornår der kræves underskrift og kontrol fra en certificeret statiker på en byggeansøgning i konstruktionsklasse 2-4

De nye krav om, at byggeansøgninger i konstruktionsklasserne 2-4 fremover skal indeholde kontrol af de statiske beregninger fra en certificeret rådgiver, kommer først til at gælde fra 1. juli 2020.

Reglerne trådte i princippet i kraft 1. januar, men der er indført en sideløbende overgangsordning på grund af akut mangel på certificerede statikere og frygt for dannelsen af en flaskehals.

Overgangsordningen var fastsat til tre måneder, men bliver nu på baggrund af høringssvar fra branchen forlænget til seks måneder.

Certificering – sagen kort fortalt

Med det nye bygningsreglement, BR18, er dokumentation og kontrol af statiske forhold i byggeriet ikke længere en kommunal opgave.

Fremadrettet får certificerede statikere ansvaret for at sikre, at konstruktionskrav overholdes.

De nye regler kræver, at man som statiker gennemgår en certificering, hvis man fremadrettet vil kunne kontrollere og dokumentere bygninger som del af den tekniske byggesagsansøgning for bærende konstruktioner.

De nye regler har udløst en flaskehals, da der lige nu langt fra er certificerede statikere nok. Derfor er der indført en overgangsfase.

Når overgangsfasen udløber den 1. juli 2020 er det nye bygningsreglement, BR18, gældende på området for statiske beregninger for byggetekniske konstruktioner i klasse 2-4.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har netop på baggrund af høring i branchen udvidet overgangsfasen til 1. juli 2020.

- I den bekendtgørelse, som træder i kraft 1. januar, gælder en overgangsperiode på seks måneder, så man i forbindelse med byggesager indtil den 1. juli 2020 kan vælge imellem at bruge en certificeret eller en anerkendt statiker, siger Gert Rønnow, som er specialkonsulent i kontor for byggeri i Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.

Behovet stiger jævnt
I overgangsfasen er det derfor tilstrækkeligt for entreprenører, rådgivere og bygherre at benytte en såkaldt anerkendt statiker til de statiske beregninger ved byggeansøgninger.

Der skønnes i dag være 70 anerkendte statikere i Danmark, mens der på nuværende tidspunkt blot er omkring 20 certificerede statikere. Når certificeringsordningen er fuldt indfaset i branchen forventes det, at der er behov for 250 statikere. Behovet vil dog være langt mindre, når ordningen træder i kraft den 1. januar 2020, og vil derefter langsomt stige, efterhånden som nye projekter sættes i gang.

- Antallet af certificerede statikere er endnu ikke på det niveau, som kræves, når det her er implementeret, men vi er godt på vej. Der er derfor, vi har indført en overgangsordning, siger Gert Rønnow.

Gert Rønnow slår samtidig fast, at det er en misforståelse, hvis man tror, at bygningsreglementets nye krav om statiske beregninger fra en certificeret statiker også gælder underleverancer.

- Smeden, som eksempelvis dimensionerer og leverer en trappe til et byggeri, skal blot levere den statiske dokumentation i henhold til bygningsreglementet, som han hele tiden har skullet. Derefter der bygherrens udpegede certificerede statistiker, der kontrollerer de statisk beregninger. De her nye regler stiller ikke nye krav om statiske beregninger fra underleverandørerne, siger Gert Rønnow.

Statikere i kø for at blive certificeret

Dancert og Rambøll er i øjeblikket de to eneste danske virksomheder, der er akkrediteret til at certificere de statikere, som alle forventer bliver en mangelvare, når kravet i det nyeste bygningsreglement om brug af certificeret statiker i BR18 træder i kraft.

– Dancert er i fuld gang med certificering af statikere og har lige nu rigtig mange ansøgere, siger direktør i Dancert A/S, Jørgen Baadsgaard-Jensen.

– Dog forventes behovet at være endnu større, hvis der skal være tilstrækkeligt til at klare behovet for alle nye byggesager, tilføjer han.

Han er derfor også godt tilfreds med, at skæringsdatoen for brug af certificeret statiker ved en byggeansøgning er udskudt til 1. juli næste år.

Men Jørgen Baadsgaard-Jensen er usikker på, om overgangsfasen er lang nok til, at det nødvendige antal statikere kan nå at blive certificeret.

– Det er svært at sige, hvor lang tid det tager at blive certificeret og hvor mange, vi får igennem hos os. Men man kan godt forestille sig, at der kommer en form for flaskehals 1. juli, men det er svært at vurdere, hvor trang den bliver, siger Jørgen Baadsgaard-Jensen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094