Savværksejer: En træstamme er som en gris
5
Billeder
Fra venstre savværksejer Jan Kristensen, maskinfører Marius Jozwiak, næste generation på savværket Michael Kristensen og Scantrucks distriktschef Freddy Lange Nielsen. (PR-foto)
Savværksejer Jan Kristensen ynder at hive sammenligningen mellem træstammen og grisen frem, når han skal forklare om, hvordan tingene foregår i hverdagen på Grønagergård Savværk ved Gjern i Midtjylland. Ikke mindst sammenligningen rammer ganske præcist. Og tillige rummer en stor del af svaret, når nogen spørger ”Hvad laver I egentlig?”.
Hvad den korte forklaring ikke rummer er mængderne og omfanget af træ, der behandles på savværket. Blandt andet, at Jan Kristensens folk i gennemsnit tømrer en ny palle hvert minut. Ikke fra 7 til 16 på en femdagesuge, men hvert eneste minut året rundt.
Når Jan Kristensen kommer omkring bygningstømmer, bør han måske rettelig også lige nævne, hvad savværket har haft gang i på det seneste: Kæmpestore bjælker til en helt ny fløj i forbindelse med ombygning af det historiske Nyborg Slot. 13,60 meter lange bjælker, som er 67 centimeter høje og 30 centimeter brede.
Stammer og flis
Derfor er der god brug for Jan Kristensens seneste indkøb hos Manitou-forhandleren Scantruck A/S, som allerede har været omkring savværket ved Gjern flere gange med Manitou-maskiner. Nu er en ny Manitou MLT961-145 V+L sat i sving blandt stabler af træstammer på Sminge Møllevej. Her får den lov til lidt af hvert. Opgaverne for den nye teleskoplæsser og dens to kolleger på Grønagergård Savværk er mange og alsidige.
- Typisk kører den rundt med træstammer eller læsser flis. Vi bruger den nye Manitou til at køre alle stammer op på barkmaskinen, tager dem væk igen efter afbarkning, og køre dem hen til en af vores fire save. Efterfølgende skal de savede planker jo køres på lager, forklarer Jan Kristensen.
Også en af de andre teleskoplæssere er travlt beskæftiget med flytning af træstammer på det store areal.
Den tredje, en lidt mindre maskine, er udstyret med mandskabskurv og er hovedsagelige dedikeret til interne reparationsopgaver af alle typer rundt om på virksomheden.
Jan Kristensen købte sin første Manitou, en MT835, i 2001. I øvrigt af Scantruck-distriktschef Freddy Lange Nielsen, som siden har leveret yderligere fem Manitou-maskiner til savværket i Gjern. Den nye MLT961-145 V+L har en løftehøjde på op til ni meter og en løftekapacitet på seks tons.
”Jeg købte en sav”
40 medarbejdere har deres daglige dont hos Grønagergård Savværk A/S. Heraf deltager de 30 i produktionen, mens de øvrige klarer administration og salg.
- Vi sælger til alle, der har penge at betale med. Også private, som måske skal bruge brædder til en terrasse, et bord- og bænksæt, plantekasser eller andet af de mange færdigprodukter, vi også laver, siger Jan Kristensen.
Der var faktisk ikke meget savværk over det, da Jan Kristensen rykkede ind på Grønagergård i 1983.
- Jeg er udlært tømrer, men købte gården og troede, at jeg skulle drive landbrug. Det kunne jeg så ikke leve af, så jeg købte en sav og begyndte at save lidt for mig selv. Naboerne ville også gerne have savet, og så var jeg i gang. Siden blev sav til savværk, og sidste år savede vi i omegnen af 40.000 kubikmeter træ op, fortæller Jan Kristensen.
Færdigpak til Norge
Omkring halvdelen af produktionen går til industrien i form af paller. Den anden halvdel deles ligeligt mellem salg til private og til tømmerhandler.
- Vi har cirka 100 tømmerhandler i vores kartotek i Danmark. Men vi leverer også træ til landbrugshaller i Norge. Det sendes afsted som færdigpakker med alt træ, skruer, søm, beslag og såmænd også en sømpistol. Så kan den norske landmand selv bygge sin nye hal, siger Jan Kristensen.
Når den nye Manitou flytter rundt på stammer i meget stort antal, er det med Marius Jozwiak i førersædet. Han er polak og har været ansat på Grønagergård Savværk i nu 10 år. Tidligere var han formand for virksomhedens palle-afdeling, men skiftede til teleskoplæsseren.
Egen skolestue
- Omkring en snes af vores medarbejdere er udlændinge, og derfor har vi faktisk en omfattende kursusvirksomhed på savværket. Vi indbetaler til Træ- og Møbelindustriens Kompetencefond, og til gengæld har vi så en rammeaftale, så vi kan sende vores folk på kursus, forklarer Jan Kristensen.
- Vi har selv et undervisningslokale, en underviser fra Sprogcenter Midt to dage hver uge underviser polakker og rumænere i dansk. Når de kan tilstrækkeligt, kommer de på forskellige kurser og får truckcertifikat, lastbilkørekort og anden opkvalificering. Vi har det godt med at kunne løfte folk fra ufaglært til faglært, siger savværksejer Jan Kristensen.
Medarbejderne får i øvrigt overtidsbetaling for at sidde på skolebænken på Grønagergård Savværk.
1.
2.
3.
4.
5.