23948sdkhjf

Lund & Staun sætter klassisk tømrerhåndværk i centrum

I centrum af Aalborg gennemgår Strøybergs Palæ en omfattende renovering. Bygningen fra 1908 er kendetegnet med et historiske udtryk med mange håndværksmæssige detaljer og placeringen blandt relativt nye bygninger ved havnefronten.

Forvandlingen af den bevaringsværdige bygning byder på klassisk tømrerhåndværk, som bliver udført i samarbejde mellem totalentreprenøren Lund & Staun og Calum som bygherre. Projektet er på 1.700 kvm.

Ejendommen indeholder i dag seks lejligheder, og efter renoveringen vil dette antal være mere end fordoblet. Dette kan blandt andet lade sig gøre, fordi det hidtil uudnyttede tag-rum tages i brug.

Fakta: Strøybergs Palæ

Strøybergs Palæ blev opført i 1908, hvor Niels Kaj Strøyberg blandt andet importerede kul og var korresponderende reder for Aalborg Damskibsselskab.

Bygningen, der er i fem etager og med kælder, er vurderet som bevaringsværdig i klasse fire. En kategori, som lægger vægt på arkitektur, kulturhistorie og håndværksmæssig udførelse.

Foruden det indvendige arbejde udskiftes samtlige vinduer, ligesom tagkonstruktionen fjernes og genopbygges på de eksisterende spær. 

- Strøybergs Palæ stiller store krav til kreativiteten og samarbejdet. Det er næsten umuligt at forudsige, hvad der viser sig, efterhånden som vi åbner den gamle bygning. Vi drøfter løbende løsningerne med håndværkerne og bygherre, og fra tid til anden laver vi mock-up og testfelter. På den måde får vi bragt bygningen op til nutidens krav til vedligehold, brand og akustik, mens vi bevarer de gamle detaljer som kinataget og stuklofterne, siger Mikael Bøttcher, Lund & Stauns projektleder på sagen, i en pressemeddelelse.

Bliver bedre håndværkere
Ifølge Mikael Bøttcher er det ikke mindst spændende for lærlingene, som får lov til at arbejde med mange facetter af det håndværk, de lærer på skolen. 

At projektet er spændende for lærlingene, bekræftes af Emil Løvbo, som er i tømrerlære hos Lund & Staun og en af de lærlinge, der har gået på projektet fra starten. 

- På skolen lærer vi håndværket, men når vi kommer ud på byggepladserne, er der meget af det, vi ikke arbejder med, fordi der sjældent er brug for det. Derfor betyder det rigtigt meget at være med på Strøybergs Palæ, fordi vi ganske enkelt bliver bedre håndværkere af det, siger Emil Løvbo.

 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081