23948sdkhjf

Betonelement-Pris til enorm ellipse

Det kræver tyngde at markere sig i Vestjyllands enorme landskaber

Landskabsarkitekterne Schønherr’s Filsøprojekt til besøgssted i Vestjylland er landskabsarkitektur, der viser, hvordan præfabrikerede betonelementer kan udgøre et æstetisk bærende element i et dramatisk landskab.

Som årets vindere af Betonelement-Prisen henter det inspiration i naturens egne former og bevægelser.

Projektet er, med arkitekternes egne ord, blevet til "en samlet landskabsarkitektonisk komposition", formet som en elipse, der slynger sig ud over Filsø og på den måde sætter os i stand til at gribe himlen, horisonten og et enestående landskab i ét blik.

Gennem fredet natur
Både de horisontale broelementer og den vertikale mur er udført i industrielle betonelementer.

- De er valgt for at give projektet den fornødne tyngde til at markere sig i det enorme landskab, siger partner og kreativ direktør Rikke Juul Gram i Schønherr.

Besøgsstedet består af en adgangsvej, en formidlingsbygning, en landskabsbro og en parkeringsplads til de besøgende.

Vejen til den store ellipse går gennem fredet og spektakulær natur.

- I en enkelt form griber ellipsen både bygningen og udfolder den store horisont, som vandspejlet skaber, tilføjer hun.

Robust som Vesterhavet
Som materiale besidder betonelementer en robusthed og en tyngde, der gør det til det helt rigtige materiale til Vesterhavslandets rå natur, siger Rikke Juul Gram.

Naturen som inspiration

Engang var Filsø landets næststørste sø, men dræning og omlægning til landbrugsland i 1920’erne betød, at søen forsvandt fra danmarkskortet.

I 2011 satte Aage V. Jensen Naturfond sig for at genskabe søen gennem ét af danmarkshistoriens største naturgenopretningsprojekter.

Formålet var at forbedre og udvikle rammer for planter, dyreliv og naturoplevelser. Derfor er naturens rytme og liv helt essentielt i tilblivelsen af Filsøprojektet.

- Det betyder enormt meget for os, når vores arbejde bliver anerkendt. Filsøprojektet har virkelig været en holdindsats, og vi deler glæden med både vores bygherrer og entreprenører. Vi er meget stolte over, at prisen i år hylder, hvad landskabsarkitekturen kan og er. Landskabsarkitekturen handler netop om iscenesættelse af det offentlige fællesskab - det vi alle deler med hinanden.

Broen omkring søen er udviklet i et samarbejde mellem Realdania, Aage V. Jensen Naturfond og Naturstyrelsen. Schønherr har rådgivet og tegnet broprojektet som skaber ny adgang for alle til Filsøs storslåede natur, ligesom de har stået bag designet af et nyt ankomstområde og en formidlingsbygning som understøtter og supplerer betonelementbroens store ellipse, på kanten mellem land og vand.

Beton det rigtige valg
Rikke Juul Gram fortæller, hvordan søens enorme vandspejl bliver gjort tilgængeligt for alle gennem broens ovale form:

- Efter at landbrugets lige og maskinelle linjer havde besat området frem til 2011, blev det muligt at genintroducere de panorerende bevægelser fra lettende fugleflokke i en organisk struktur. Men den Vesterhavske indlandsnatur kan vise tænder. Derfor skulle broen have en robusthed, som oplagt var mulig i beton, siger hun.

- Havde vi anvendt andre materialer, ville vinterens isskruninger have ødelagt konstruktionen, så betonelementernes styrke og fleksibilitet var et rigtigt valg.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.086