23948sdkhjf

Ministre skal se på regler for overnatning på byggepladser

Betonarbejdere på Ørsteds milliardbyggeri på Asnæsværket ved Kalundborg bor under uacceptable boligforhold. Det mener Enhedslisten, som nu kalder to ministre i samråd

Polske betonarbejdere har i månedsvis boet under ringe forhold, mens de arbejder på byggeriet på varmeværket Asnæsværket ved Kalundborg.

Kalundborg Kommune har ikke ført tilsyn med boligforholdene bag varmeværket og har heller ikke krævet, at der skulle være en tilladelse til at bo ved arbejdsstedet.

Det er ikke godt nok, mener Enhedslisten, der nu vil indkalde til et samråd i Folketinget om sagen. Både beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen bliver kaldt i samråd. Det skriver Fagbladet 3F.

- Det er ganske uanstændige og uacceptable forhold, som de polske byggearbejdere på Asnæsværket bor under. Hvis det er inden for reglerne, så skal reglerne laves om. Reglerne skal strammes op. Arbejdere skal også kunne leve et anstændigt liv, selvom de er langt væk hjemmefra, siger Christian Juhl, der er arbejdsmiljøordfører for Enhedslisten.

Den er gal hos Per Aarsleffs underleverandør 
De polske betonarbejdere er ansat i det danske firma GS Seacon, der har polsk ledelse. Firmaet er underleverandør til det store byggefirma Per Aarsleff A/S, der står for betonarbejdet på byggeprojektet på varmeværket til 1,2 milliarder kroner.

Bag udbygningen af Asnæsværket står energivirksomheden Ørsted, medicinalvirksomheden Novo Nordisk og bioteknologivirksomheden Novozymes samt det kommunalt ejede aktieselskab Kalundborg Forsyning.

GS Seacon har ifølge 3F Kalundborg de seneste adskillige måneder beskæftiget mellem 55 og 60 medarbejdere på toholdsskift på byggeriet.

Kalundborg Kommune uenig med ministeren
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen oplyste i august 2018 til Folketinget, at skurvogne, campingvogne og containere maksimalt må være opstillet i seks uger på en byggeplads - uden en byggetilladelse fra kommunen.

Ministerens svar blev 18. oktober 2018 præciseret af transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen. Ole Birk Olesen skrev til Folketingets beskæftigelsesudvalg, at ”skurvogne og lignende transportable konstruktioner” altid kræver byggetilladelse fra en kommune – når de skal bruges til overnatning på en byggeplads.

”TBST (Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, red.) er blevet opmærksom på, at reglerne om brug af skurvogne med fordel kan gøres mere klare, hvilket styrelsen vil tage initiativ til snarest,” skrev Ole Birk Olesen til Beskæftigelsesudvalget.

Men Kalundborg Kommune mener fortsat ikke, at det er nødvendigt med en byggetilladelse for, at de polske betonarbejdere kan bo i containere og skurvogne bag Asnæsværket. Det oplyser chefen for afdelingen Plan, Byg og Miljø i Kalundborg Kommune, Christian Sabber, til Fagbladet 3F.

3F: Tag ved lære af København
Hos Byggegruppen i 3F mener næstformand Palle Bisgaard, at der hurtigt må skabes klare regler på området.

- Der er åbenlyst et problem her, som skal løses på den ene eller anden måde. Det kan jo ikke have sin rigtighed, at der er kommuner, der accepterer, at bygningsarbejdere overnatter i skurvogne i månedsvis. Vi har peget på den her gråzone længe. Og vi mener, der bør ryddes op i reglerne, så der ikke længere er de her uklarheder om, hvad man må og ikke må, siger han.

Palle Bisgaard mener, at Kalundborg Kommune og andre kommuner burde skele til Københavns Kommune, som har lavet egne regler for overnatning og beboelse på byggepladser.

Center for Bygninger i Københavns Teknik- og Miljøforvaltningen oplyser til Fagbladet 3F, at Københavns Kommune altid kræver byggetilladelse, hvis der skal ske overnatning på en byggeplads. Derudover at det ikke er lovligt at overnatte i skurvogne eller containere uden for en byggeplads uden, at kommunen har godkendt skurvogne og containere som bolig.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096