23948sdkhjf

Bruger du din støvsuger ulovligt, mester ?

L,M og H-støvsugere: Arbejdstilsynet anbefaler at bruge H-klasse støvsugere, da de kan anvendes til alt arbejde på byggepladsen
Der har i gennem længere tid har hersket usikkerhed om, hvilken type støvsuger man skal vælge, når man arbejder i byggebranchen

- Læser man leverandørernes hjemmeside eller deres brugsanvisninger, kan man let blive forvirret og træffe det forkerte valg. Der er flere byggevirksomheder, som har fået påbud fra Arbejdstilsynet, fordi de har anvendt en forkert støvsugertype, som ikke beskytter medarbejderne tilstrækkeligt. De er frustrerede over, at de ikke har fået den rette vejledning, da de indkøbte støvsugeren til opgaven og er ærgerlige over fejlindkøb, og materiel, som ikke kan anvendes til formålet, lyder det fra Byggeriets Arbejdsmiljøbus, Bam-bus.

Fornylig deltog 13 af Danmarks leverandører og distributører af støvsugere sammen med Byggeriets Arbejdsmiljøbus og Arbejdstilsynet i et møde om valg af støvsugerklasser i byggebranchen

Kell Guldager Petersen fra Arbejdstilsynet kom med følgende anbefalinger på mødet:

Generelt skal støv på byggepladsen imødegås på udviklingsstedet ved fx effektivt processug på oremaskine, mejselhammer, rundsav eller andre processer som producerer støv. Der skal også anvendes egnede støvsuger til almindelig rengøring. Støv på byggepladser er ofte en blanding af mange fraktioner og kan indeholde kræftfremkaldende stoffer for eksempel respirabelt kvarts, træstøv, gammel mineraluld og metalstøv fra slibning i forbindelse med svejsning.
Respirabelt kvartsstøv fremkommer for eksempel når beton, mørtel og sten bearbejdes med mejselhammer slibes eller ved boring med boremaskine.

I oplægget fra Arbejdstilsynet var der en tydelig tilkendegivelse om Arbejdstilsynets administrative praksis, at støvsugere som andre maskiner skal være CE-mærket og opfylde de relevante standarder eller et bedre niveau. For støvsugere er det DS/EN 60335-2-69. Den nuværende standard er fra 2012. Standarden klassificerer støvsugerne i tre støvklasser L, M og H-klasse.

Det fremgår af standarden, at H-klasse (Høj fare) skal benyttes ved kræftfremkaldende og patogen (sygdomsfremkaldende) støv.

Ud over at standarden opdeler støvsugerne i de tre støvklasser (L, M og H), opdeler den også støvsugerne i to typer rettet mod rengøring og processug. Støvsugere indrettet til processug kaldes i standarden ”dust extractors” og skal være indrettet med kontrolanordning for utilstrækkelig funktion af suget. Støvsugere som indrettes alene til rengøring kaldes i standarden for ”vacuum cleaners”. Det betyder, at en støvsuger til processug som udgangspunkt også kan anvendes til rengøring, mens en støvsuger til rengøring ikke er egnet til processug.

Støvsuger - hvad skal jeg vælge?
Mange bygge-og anlægs-virksomheder anvender deres støvsugere til blandet arbejde og både som processug ved boring og til rengøring. Derfor anbefaler Arbejdstilsynet, at bruge H-klasse støvsugere af typen ”dust extractor”, da de kan anvendes til alt arbejdet på byggepladsen, hvor der må recirkuleres. Det gælder f.eks. som processug på en borehammer ved boring i beton, hvor der udvikles kræftfremkaldende respirabelt kvartsstøv.

På samme måde kan en H-klasse støvsuger anvendes til rengøring af blandet byggestøv, der i mange tilfælde indeholder både respirabelt kvarts, blandet træstøv og i mange tilfælde også andet støv f.eks. støv indeholdende gammel mineraluld, tungmetaller, eller andet sundhedsskadeligt eller sygdomsfremkaldende støv.

H-klasse støvsuger (dust extractor) er det sikre valg, da den kan anvendes i de fleste sammenhænge.
Byggeriets Arbejdsmiljøbus vil nu tage initiativ til at leverandører, distributører herunder byggemarkeder m.m. af støvsugere vejleder byggefirmaerne ud fra ovenstående anbefaling. Så vi får den højeste grad af sikkerhed i forhold til støv, lyder det fra Bam-bus.

Hvis du er i tvivl om, hvilken støvsuger du skal vælge for at kunne arbejde sikkert, så kan du kontakte Bam-bus.
Find din lokale Bam-bus konsulent her

Du kan også læse mere i BFAs vejledning om Støv på Byggepladsen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08