23948sdkhjf

Nedriver tager kædeansvaret på sig

Nedrivningsfirmaet Kingo Karlsen i Silkeborg har indgået en aftale med 3F, der giver Kingo kædeansvar for underentreprenørers medarbejdere. Det er den første aftale af sin art herhjemme

Nedrivningsvirksomheden Kingo Karlsen underskriver som den første virksomhed i Danmark en aftale om kædeansvar med 3F.

Aftalen betyder, at Kingo Karlsen hæfter for løn til underleverandørers ansatte i tilfælde af svindel eller konkurs.

Netop kædeansvaret har været til debat i flere år, og har reelt været lidt af en sten på vejen i overenskomstforhandlingerne, hvor byggeriets parter ikke har kunnet finde en farbar vej, når det gælder kædeansvaret.

Og timingen i denne aftale har ifølge både Kingo Karlsen og 3F intet at gøre med den verserende kartelsag om lånepriser i nedrivningsbranchen, hvor Kingo Karlsen også er på anklagebænken.

- Vi har forhandlet dette længe, og nu er vi blevet klar, og længere er den ikke, siger Jens Andersen, der er produktionschef hos Kingo Karlsen, og som har været med til at forhandle aftalen.

Det bekræftes af Kim Lind Larsen, gruppeformand i 3F.

Ikke dyrere
Ifølge Kingo Karlsen bliver de nye initiativer ikke dyre at implementere, og virksomheden forsikrer, at de skærpede krav ikke kommer til at have økonomiske konsekvenser for hverken underleverandører eller kunder.

- Vi stiller krav til underentreprenøren - de præcis samme krav vi stiller til os selv. Det synes vi er fuldstændig rimeligt. Vi er jo også underleverandører, og vi håber, at bygherrerne vil sætte pris på og efterspørge en virksomhed, der har styr på forholdene for folkene på byggepladsen, siger Jens Andersen.

Aftalen om kædeansvar betyder, at Kingo Karlsen stiller større krav til underleverandører, der skal indsende informationer om de medarbejdere, der skal gå på byggepladsen. Når alt er godkendt, får de et Kingo ID-kort, så virksomheden altid ved, hvem der er på byggepladsen. Kingo udveksler desuden oplysninger om underentreprenører med 3F.

- Vi beder om at få cvr-nummer og cpr-nummer på henholdsvis underentreprenørvirksomheden og de af hans medarbejdere, der skal arbejde på vores byggepladser. De sidste fire cifre bliver i henhold til den nye persondatalov streget ud, og cpr-numrene slettes, når vi har verificeret hvem der skal arbejde for os. De pågældende bliver udstyret med et ID-kort, som skal bæres synligt, siger Jens Andersen.

- Det handler i bund og grund om, at vi lægger hånden på kogepladen og betaler underentreprenørens medarbejdere, hvis de ikke har fået udbetalt løn, der svarer til overenskomsten. Der har været flere sager i pressen, hvor folk kommer i klemme og ikke får deres løn. For os handler det om at tage et menneskeligt ansvar - uanset om medarbejderen er fra Roskilde eller Litauen. Som virksomhed er det ikke godt, hvis vi ikke ved, hvem der går på vores byggepladser, siger Jens Andersen.

3F er velkomne
Aftalen kommer i spil, hvis 3F eller Kingo kommer undervejrs med problemer med lønbetalinger.

- I de tilfælde hvor det kan konstateres, at der er problemer, er 3F velkomne til at komme på byggepladsen, siger han.

Hvis 3F besøger en byggeplads og forholdene ikke er i orden hos underleverandøren, så anlægger de en fagretlig sag mod virksomheden. Det er først, når underentreprenøren ikke kan eller vil betale, at Kingo Karlsen hæfter for medarbejdernes løn. En undtagelse er her den bod, som den pågældende underentreprenør eventuelt kan blive idømt.

- Målsætningen er selvfølgelig, at sagerne slet ikke opstår. Vi forventer ikke, at der kommer mange sager. Økonomisk synes vi, at det er overskueligt og ikke mindst den rigtige retning for branchen. Og vi håber, at flere virksomheder vil skrive under på den samme aftale, siger Jens Andersen.

På spørgsmålet om, hvorvidt Kingo eventuelt kan havne i en sag med 3F om et krav, som man i en tænkt situation ikke er enige i, siger Jens Andersen:

- Jeg kan slet ikke se dette ske - det er jo derfor, vi laver denne aftale. Jeg vil blot understrege, at vi er parat til møde kravet, hvis uheldet er ude.

Han vurderer at cirka 40 procent af virksomhedens produktion sker med underentreprenører og i nogle tilfælde vikarbureauer.

En vigtig aftale
Hos det faglige forbund 3F vækker den nye aftale stor begejstring. Det er en vigtig aftale for byggebranchen og for 3F, siger Kim Lind Larsen, formand for Byggegruppen i 3F.

- Det er en rigtig fin aftale, Kingo har taget initiativ til. En aftale, der aktivt modarbejder social dumping, så det er vi naturligvis meget tilfredse med. Det er positivt, at et stort firma på den her måde er med til at arbejde for at sikre ordentlige lønforhold for ansatte i byggeriet. Så vi er glade for, at Kingo Karlsen A/S har taget handsken op og taget initiativ til at indgå en aftale om kædeansvar. Og vi håber, at andre vil tage samme gode initiativ, siger Kim Lind Larsen.

Læs mere: Antallet af sager om løndumping er i stigning

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094