Droner rmed sensorer åbner nye muligheder
Ny IoT-droneplatform kan snart se dagens lys, takket være dataloger fra Alexandra Instituttet.
Den skal ifølge Alexandra Instituttet åbne mulighederne for, hvad dronebranchen kan bruge droner til - og bl.a. hjælpe den med at bruge sensorer.
I dag er dronebranchen allerede godt inde i visuel inspektion – altså droner udstyret med kamera. Men droner udstyret med sensorer vil give helt nye muligheder i branchen, da det er en målenhed, der er mobil samt en IoT-platform.
De nye muligheder kan f.eks. være at bruge droner til at indsamle data om partikelforurening og gasudslip ved biogasanlæg - i svært fremkommelige områder. Eller måle omfanget af skader ved et jordskælv i tre dimensioner.
- Et eksempel på partikelforurening kan være, at dronen får besked på af droneføreren at lave et afsøgningsmønster ved et biogasanlæg - autonomt. Dronen finder f.eks. to punkter, hvor der er udslip, og fastslår så præcist som muligt, hvor kommer udslippet fra. Det er en klar kvalitetsforbedring af arbejdsgangen og en god støtte til os mennesker. Hele formålet er at få lukket udslippet så hurtigt og effektivt så muligt, siger Senior Cyber-Physical SpecialistMorten Skov, og fortsætter:
- I øjeblikket findes der ikke droner med ordentligt indbyggede sensorsystemer, så du bliver nødt til at skrive noget kode for at få data frem, der kan vises og analyseres på en platform. Systemet i droneplatformen består derfor af en polytracker, en IoT-platform og en web til visualisering samt en administration.
Røgsky giver data til dronen
Eksperimenterne er designet og implementeret af Senior Cyber-Physical Specialist Alexandre Alapetite, og har vist nogle gode første resultater.
Øvelsen går ud på at teste hele forbindelsesforløbet – fra sensoren på dronen får nogle data ind, der bliver registreret ned til serverene, og få det visualiseret i real tid.
- Tanken er, at vi kan bygge et feedback loop ind, så dronen bliver i stand til at reagere på de informationer, den selv måler, og som de andre droner måler. Det er f.eks. smart, hvis flere droner i samme område detekterer partikelforureningen i luften til at være for høj og derfor selv udsender et alarmsignal, der får os mennesker til at reagere, siger Morten Skov.
Projektet er finansieret af Styrelsen for Forskning og Innovation, og er en del af større projekt med Force Technology.