Ny lov: Nye selskaber skal straks oplyse, hvem der ejer dem
Nye selskaber, der ikke oplyser om deres reelle ejere med det samme, bliver fremover tvangsopløst. I praksis kan det vise sig at være svære at overholde oplysningspligten end det lyder.
Det foreslår regeringen i et nyt lovforslag, som nu er sendt til høring. I forslaget gives der samtidig Erhvervs- og Selskabsstyrelsen mulighed for at tvangsopløse det nye selskab, hvis det ikke samtidig med registreringen oplyser om sine reelle ejere.
Der blev i maj i fjor indført et krav om, at alle eksisterende selskaber skal oplyse om deres reelle ejere. Det sker af hensyn til imødegåelse af hvidvask og anden økonomisk kriminalitet. Den reelle ejer er i loven defineret som den eller de fysiske personer, der i sidste ende er den ultimative ejer, der direkte eller indirekte ejer eller kontrollerer virksomheden, eller som kan kontrollere virksomheden ved hjælp af andre midler.
Besværlig og bred definition
Der er langt fra alle virksomheder, der endnu har registreret deres reelle ejere. Det kan dels skyldes, at virksomhederne ikke er opmærksomme på loven, dels at de i nogle tilfælde faktisk kan være vanskeligt at identificere hvem, der i henhold til lovens definition rent faktisk er en reel ejer. Det skyldes , at definitionen er meget bred. Det handler ikke bare om ejere, der har mindst 25 pct. af aktierne.
Definitionen dækker fysiske personer, der har forskellige former for indflydelse over virksomheden. Ejerskab eller kontrol kan være både direkte og indirekte, f.eks. gennem et holdingselskab eller et datterselskab. Ligeledes kan ejerskab etableres gennem aftaler, tegningsretter og købsoptioner samt ret til at udpege bestyrelsesmedlemmer eller lignende. Der er derfor ikke nødvendigvis en sammenhæng mellem de legale ejere og de reelle ejere.
Eksisterende virksomheder, der ikke har oplyst om deres reelle ejere, risikerer bødestraf.
Erhvervs- og Selskabsstyrelsen er efter nytår gået i gang med en opfølgning på oplysningsforpligtelsen. I første omgang får virksomhederne en rykker.
Erhvervsministeriet vurderer dog, at det på stiftelsestidspunktet er lettere at registrere de reelle ejere, bl.a. fordi stifterne af virksomheden oftest også vil være ejere.
De hidtidige erfaringer har vist at op mod 60 pct. af kapitalselskaberne har en ejer og 90 pct. har en til to ejere.
I de resterende 10 pct. er der til gengæld ofte væsentligt flere end to ejere.