23948sdkhjf

Betaler du også for at have penge i banken, mester?

Renten på erhvervsudlån har aldrig været lavere, viser nye tal. Virksomheder betaler i gennemsnit 0,15 pct. i negative rente på deres overskudslikviditet.
Halvdelen af danske virksomheder betaler nu for at have penge stående i banken.

I gennemsnit betaler de virksomheder, der får deres overskudslikviditet i bankerne forrentet med negativ rente, en rente på minus 0,15 pct. for indlån. Den anden halvdel af virksomhederne har forhandlet sig frem til en nul-rente.

Det vurderer Niels Arne Dam, cheføkonom i bankernes organisation, Finans Danmark, på baggrund af nye tal fra Nationalbanken.

Han siger til www.idag.dk , at der er stigende konkurrence mellem bankerne om virksomhedernes gunst.

Det betyder dels, at virksomhederne kan forhandle sig til bedre udlånsvilkår, dels, at de også kan forhandle om forrentningen af deres overskudlikviditet.

Han peger samtidig på, at bankerne selv betaler negativ rente for at have penge stående i Nationalbanken og på interbankmarkedet, hvor bankerne udlåner likviditet til hinanden fra dag til dag.

Her er den negative rente højere end den negative rente bankerne typisk opkræver for virksomhedernes bankindskud.

Generelt har de ind- og udlånsrenter, som erhvervsvirksomhederne oplever hos bankerne, aldrig været lavere end nu.

Der er dog en tendens til rentestigning i USA, hvor den amerikanske forbundsbank har hævet renten en smule i en proces, der over tid skal ”normalisere” renten.

Denne tendens er endnu ikke slået igennem i Europa. Her har den europæiske centralbank foreløbig kun bebudet, at den reducerer omfanget af opkøb af statsobligationer i Euro-landene for derved at mindske stigningen i pengemængden.

Stigende udlån til serviceerhverv

I årene efter finanskrisen har virksomhederne reduceret deres lån i bankerne. Der er dog nu en tendens til en vending. Især serviceerhvervene er begyndt at låne mere i bankerne indenfor det sidste halve år. Udlånet til serviceerhvervene er steget med 1, 8 pct. i 2017.

Derimod falder bank-udlånet til Industri, byggeri og ejendomssektoren fortsat. Her låner man til gengæld mere i realkredit-sektoren.

- Vi ser nu et stigende udlån til de private serviceerhverv, som også har trukket broderparten af stigningen i den private beskæftigelse siden krisen. Beskæftigelsen er steget med knap 120.000 i servicesektoren, svarende til en stigning på 9 pct. siden udgangen af 2012. Det afspejler bl.a. en tendens til, at denne sektor fylder stadig mere i økonomien. Det sker i takt med, at danskerne bliver rigere og efterspørger flere serviceydelser, siger Niels Arne Dam.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094