23948sdkhjf

Strukturomlægning koster byggekoncern dyrt

Det har været et år med store omvæltninger for Raunstrup-koncernen - og det kan ses på bundlinjen, der gik i rødt

Raunstrups adm. direktør Søren Kristensen erkender, at det år, der er afsluttet i regnskabet, har været en udfordring. Han havde ikke forudset, at de omlægninger, koncernen har lavet i strukturen, ville blive helt så dyrt, som det blev tilfældet.

- Jeg havde regnet med, at vi kunne ramme et nul på bundlinjen. Det viste sig ikke at holde, men det er altså også store omlægninger vi har været igennem. Specielt for vores bygningsservice virksomhed har det været en dyr omgang, siger han til Licitationen Byggeriets Dagblad.

Firmaet gik fra et overskud i 2015-16 på 8,8 mio. kroner til et minus i 2016-17 på - 4,6 mio. kroner.

En dyr affære
Bruttoresultatet fald til 56 mio. kroner mod 64 mio. kroner året før. Koncernen oplyser ikke omsætning, men ifølge direktøren er det på udgiftssiden, at forklaringen på nedgangen skal findes:

- Vi har lavet væsentlige ændringer i vores struktur og organisation. Før var vores organisationsstruktur jo præget af de opkøb, vi gennem årene har foretaget. Så vi er gået fra syv virksomheder og ned til fire. Det i sig selv giver nogle radikale ændringer i den måde vi arbejder på, siger Søren Kristensen.

Driften blev pr. 1. juli 2016 opdelt i tre hovedsegmenter i datterselskaberne Raun-strup Byggeri A/S, Raunstrup Tømrer A/S og Raunstrup Bygningsservice A/S for at øge specialisering inden for det enkelte segment. Den juridiske konstruktion blev gennemført ved årets begyndelse.

- Især Bygningsservice har undergået store forandringer. Her behandler vi jo 9.000-10.000 sager årligt, og her har vi haft behov for at specialisere folk, så de var tunet ind på at arbejde på den måde, som denne type virksomhed kræver, for at være så effektive som muligt. Så hele organisationen er ændret, der har været tale om en digitalisering og efteruddannelse af hele organisationen, fortæller Søren Kristensen.

Det er det hele værd
Søren Kristensen mener dog, at det har været anstrengelserne værd:

- De ændringer vi har lavet, var nødvendige, for vi skal være skarpe i konkurrencen samt håndtere de stigende krav vores kunder stiller til os, og vi kan også nu se, at det begynder at vise resultater. Vi kan se, at Q1, altså første kvartal i det nye regnskabsår, ser fornuftigt ud med 25 mio. kroner over budget på toplinjen, og på bundlinjen ligger vi to mio. kroner over budget, siger han.

Omorganiseringen har krævet væsentlige ændringer i hele koncernens ledelsesstruktur, forretningsgange og rutiner. Omlægningen af virksomheden har medført en væsentlig nedgang i effektiviteten gennem året i såvel administrative rutiner, som i produktionen.

Resultatet er endvidere påvirket af, at flere større byggesager har krævet væsentlig flere ressourcer end forventet.

Hård konkurrence
Koncernen forventer fortsat høj aktivitet, og der forventes fortsat hård konkurrence i markedet. Koncernen forventer gennem interne effektiviseringer og øget effektivitet, at resultatet for det kommende år vil blive væsentlig forbedret, idet der med udgangspunkt i den kendte ordrebeholdning forventes positivt resultat og øgning af egenkapitalen ved udgangen af det kommende år.

- Vi føler os langt bedre rustet til fremtiden nu, og vi har fortsat et skarpt fokus på, at projekterne skal kunne hænge sammen for os. Hvis vi siger ja til en opgave, så skal den også leveres fuldt ud, så vi skal være sikre på, at vi kan gennemføre det vi sætter i gang. Her tænker jeg også på at have den rette arbejdskraft til rådighed, siger han til Licitationen.

Læs mere: Specialisering er vejen frem

Raunstrup A/S

Mio. kroner 2017 2016
Bruttoresultat 56 64
Resultat primær drift -7,9 9,3
Årets resultat -4,6 8,8
Egenkapital 36,6 41,2
Antal ansatte 250 277
Regnskabet er afsluttet den 30.06.2017
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079