23948sdkhjf

Lettere for selvstændige at få dagpenge

Nyt lovforslag om dagpenge for selvstændige er fremsat. Det bliver lettere at få penge udbetalt, men lettelsen er udsat til 1. oktober 2018, fordi der er så mange regelændringer. Læs om de vigtigste her.
Det er meget mere besværligt for selvstændige end for lønmodtagere at blive berettiget til dagpenge.

Og når der endelig er brug for dagpengene, sker det jævnligt, at selvstændige får udbetalt mindre end de har forventet. For nogle selvstændige kan det slet ikke betale sig at være forsikret mod ledighed.

Alt det skulle der gerne blive lavet om på, når en ny dagpengelov for selvstændige træder i kraft 1. oktober næste år.

Oprindelig skulle de nye regler være trådt i kraft 1. juli. Men der er så mange ændringer, at A-kasserne ikke kan nå det før 1. oktober.

Grundlaget for den nye lov er lagt af et sagkyndigt udvalg og deres anbefalinger er bakket op af et stort politisk flertal i Folketinget. Nu er lovforslaget om det nye dagpengeregime for selvstændige omsider fremlagt. Det fylder over 110 sider og omfatter mange regelændringer.

Både løn og varesalg tæller som indtægt

En af de vigtigste ændringer er, at man fremover i modsætning til i dag kan optjene dagpenge både af den indkomst man har som selvstændig og som lønmodtager, idet de to indkomster lægges sammen. Det gør det væsentligt nemmere, fordi mange selvstændige i dag kombinerer lønindkomst og indtjening fra en virksomhed.

Modellen bygger på et indtægtsbaseret – og dermed objektivt – optjeningskrav, hvor reglerne samtidig knyttes til forskellige aktiviteter, og ikke til en fast definition af en person som enten lønmodtager eller selvstændig som i det gamle system.

Med den nye model bliver det i højere grad muligt at anerkende, at en person kan have flere typer af beskæftigelse. Førhen lå der et skøn til grund for, hvornår en selvstændigs virksomhedsaktivitet var så omfattende, at den kunne berettige til dagpenge. Disse skøn slipper man nu for.

Lettere at dokumentere virksomhedens ophør
'
For at få dagpenge skal man dokumentere, at man er ophørt med at drive virksomhed. Alle virksomhedens aktiver skal være solgt . Det er let nok, hvis man driver en vidensvirksomhed, hvor aktiverne hovedsageligt er immaterielle. Derimod kan være svært at dokumentere, hvis man f. eks. er håndværksmester eller producent af fysiske varer. Ejer man eksempelvis en lagerbygning, skal den være solgt og afviklet, før man kan modtage dagpenge.

Fremover er det nok at melde ind i Virk, at man er ophørt med at drive virksomhed. Og hvis man stadig har lagerbygningen, kan man afgive en tro og love-erklæring på, at virksomhedsdriften er ophørt og dermed også modtage dagpenge i den periode man bruger på at få sin bygning og sine andre driftsmidler solgt.

Ny virksomhed på dagpenge

Det bliver også fremover muligt at starte en ny virksomhed, mens man er på dagpenge. Betingelsen er, at formålet med virksomhedsopstarten er at kunne leve af virksomheden. Dog skal man stadig stå til rådighed for arbejdsmarkedet, og de timer man bruger på selvstændig virksomhed, skal modregnes i dagpengene.

Man må heller ikke begynde på en ny virksomhed lige efter at man er blevet ledig. Der skal gå en seks måneders såkaldt ”jobsøgningsperiode”, inden man går i gang. Formålet med denne bestemmelse er, at man ikke blot viderefører sin gamle virksomhed i fornyet form umiddelbart efter, at man er gået på dagpenge.

Også ulemper

Der kan dog også være ulemper for nogle selvstændige ved de nye regler. Fremover beregnes dagpengesatsen af virksomhedens overskud. I dag er dagpengene dog minimum 82 pct. af den generelle dagpengesats. Denne minimumssats forsvinder og det betyder, at selvstændige, der har drevet virksomhed med underskud eller beskedne overskud ikke i samme grad som nu kan påregne at få dagpenge.


Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094