23948sdkhjf

Håndværkere spilder tiden: Leder efter værktøjet

Hver måned bruges i gennemsnit 90 timer på en byggeplads på at lede efter værktøj og materiel, viser undersøgelse fra HILTI.
vor er cementblanderen? Hvor længe skal diamantboremaskinen bruges på byggepladsen? Hvornår skal el-værktøjet have et eftersyn? Det er umiddelbart enkle spørgsmål, som hvis de ikke hurtigt besvares, kan have store konsekvenser for økonomien og arbejdssikkerheden.

- Det kan kræve masser af tid og energi at få de nødvendige svar på almindelige rutinespørgsmål. Og der er meget på spil, for jo længere tid du skal søge, desto dyrere bliver det. Og hvis arbejdet ikke kan færdiggøres uden et bestemt stykke værktøj, kan det gå ud over tidsplanen med store ekstraomkostninger til følge, siger Lars Frederiksen, der er Software & Service Manager hos Hilti Danmark.

Baseret på en undersøgelse Hilti gennemførte blandt kunder i England, Irland, Sverige, Finland og Danmark i 2016, viser det sig, at hver måned bruges i gennemsnit 90 timer på en byggeplads på at lede efter værktøj og materiel.

Få sat tingene i system
- Bare de umiddelbare omkostninger til arbejdsløn er enorme, hvilket kan give forsinkelser for hele byggeprojektet, som kan medføre dagbøder. Langt størstedelen af de små- og mellemstore virksomheder har en excel-baseret løsning til at holde styr på deres værktøj og materiel. Og ofte har kun en mand adgang til excel-arket. I praksis er det dog sjældent en god løsning, for konsekvensen er ofte, at håndværkerne ikke ved, hvor fx vinkelsliberen er, eller de lovpligtige- og nødvendige serviceeftersyn af værktøjet ikke sker til tiden, siger Lars Frederiksen.

For at løse udfordringen med at holde styr på alt sit værktøj og materiel, har Hilti udviklet ON!Track, som er en professionel cloudbaseret software løsning, hvor hvert eneste stykke værktøj eller materiel, uanset leverandør, nemt kan registreres og styres effektivt.

- I stedet for spørgsmål giver ON!Track svar og pålidelig information. Virksomhedens medarbejdere ved præcist, hvilket udstyr der er til rådighed på byggepladsen, hvor det er, hvilken tilstand det er i, hvornår der er garantiudløb, og hvilken medarbejder der er ansvarlig for det lige nu. Samtidig er der nem adgang til alle krævede og eksisterende certifikater samt vedligeholdelses- og uddannelsesdatoer, siger Lars Frederiksen.

Overblik giver ro i maven
En af de virksomheder, der benytter ON!Track, er håndværksvirksomheden Magnus Truelsen & Buch, der med base i Odense løser alt fra småopgaver til hovedentrepriser på hele Fyn og i Trekantsområdet.

- Det kan have store konsekvenser for medarbejderne, hvis værktøjet og andet udstyr ikke er i orden. Derfor giver det ro i maven, at vi nu har et samlet overblik over certifikater samt vedligeholdelses- og uddannelsesdatoer. Der er ikke noget, der bliver glemt i en travl hverdag. Fx hvornår faldsikringsudstyret skal certificeres. Endvidere vil vi ikke have mulighed for at se hvilket værktøj, der var i de enkelte biler, hvis vi blev udsat for indbrud.

Det siger Martin Lange, som er byggeleder og næste generation i familievirksomheden med 25 medarbejdere.

- I starten skulle der sættes tid af til implementering og design af systemet, så det passer præcist til vores behov. Men nu ved vi altid, hvilket udstyr der er til rådighed på byggepladsen, hvor det er, og hvilken tilstand det er i. Det giver mere tid til at regne tilbud, som er der, hvor vi kan tjene pengene, siger Martin Lange.

- Vores undersøgelse viser, at 65 pct. af alle kunder har problemer med at holde styr på krævede certifikater og vedligeholdelsesdatoer for deres værktøj. Det kan være alt lige fra lovpligtigt eftersyn af faldsikringsudstyr og løftegrej til det halvårlige el-eftersyn, siger Lars Frederiksen.

Spilder tid og penge
Hiltis undersøgelse viser også, at de gennemsnitlige årlige udgifter til forsvundet værktøj er omkring 70.000 DKK for de undersøgte virksomheder. At svind og tyveri er et stort problem er ikke nyt. I 2012 estimerede Dansk Byggeri, at tyveri fra byggepladser årligt koster branchen ca. 600 mio. kr. i direkte og indirekte udgifter.

- Der er et stort svind i branchen, og det er et kæmpe problem. Nogle virksomheder har op mod 30 pct. svind hvert år, hvor værktøj og materiel forsvinder ud i den blå luft. Det er stort set umuligt for den enkelte virksomhed at sikre sig fuldstændigt mod tyveri og svind fra byggepladserne, containerne og varebilerne. Ud over at det er rigtig mange penge, går det store svind i værktøj også ud over den enkelte virksomheds effektivitet og produktivitet, og dermed også indirekte evnen til at levere den ønskede kvalitet og service over for deres kunder.

Men med ON!Track er det vores erfaring, at svindet begrænses væsentligt, for registreringen øger den enkelte medarbejders ansvarsfølelse. Når værktøjet registreres i ON!Track tildeles den nuværende lokation og den ansvarlige medarbejder, hvilket øger gennemsigtigheden over, hvem der har fået hvad og hvornår. Dermed er det langt lettere at holde overblik over, hvordan virksomhedens aktiver bevæger sig rundt i virksomheden, og hvem der er ansvarlige for det, siger Lars Frederiksen.

Artiklen er en del af temaet Værktøjstest.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081