23948sdkhjf

Virksomheder vil have skolepenge tilbage

En mindre virksomhed betaler uddannelsebidrag på op til 4.000 kr. om året. Men pengene står i en fond uden at blive brugt. Nu vil arbejdsgiverne have dem tilbage.
En mindre dansk virksomhed med 10 ansatte betaler ca. 4.090 kr. om året. i såkaldt VEU-bidrag – VEU står for Voksen Efter Uddannelse. Pengene går til godtgørelse for løn til faglærte og ufaglærte, der deltager i kurser på ArbejdsMarkedsUddannelserne (AMU). Men kun halvdelen af pengene bliver brugt. Primært fordi virksomhederne foretrækker andre uddannelsesaktiviteter end AMU.

Nu vil arbejdsgiverne have det overskydende beløb retur, fordi virksomhederne i praksis indbetaler for meget.

I det senest opgjorte indbetalings år – 2015 - indbetalte virksomhederne i alt VEU-bidrag fro 1,1 mia. kr., men kun 552 mio. kr. blev brugt.

Over årene har der hobet sig 3,1 mia. kr. i VEU-puljen op, som ligger ubrugte hen.

- Det er ikke rimeligt, at virksomhederne skal indbetale mere end der rent faktisk er brug for. Det er jo virksomhedernes penge, og de kan bruge dem fornuftigt på anden vis, siger uddannelses- og integrationschef i DA, Jannik Bay.

Også Rigsrevisionen har udtalt sig kritisk om, at der opkræves penge, som ligger ubrugte hen.

Jannik Bay påpeger, at det faldende brug af AMU ikke betyder, at virksomhedernes samlede efteruddannelsesaktiviteter er reduceret. Tværtimod viser analyser fra DA, at virksomhedernes uddannelsesaktiviteter er fastholdt uændret i de seneste år.

Men virksomhederne bruger i stigende grad andre løsninger end AMU, f.eks. private kursusudbydere, der kan tilbyde større fleksibilitet fagligt og tidsmæssigt. AMU-systemet er tilbageholdende med at tilbyde virksomhedstilpassede kurser, mens private udbydere f.eks. tilbyder kurser direkte på virksomheden, på skæve tider, eller i små hold.

Ud over tilbagebetaling af VEU-opsparingen, ønsker Jannik Bay, at VEU-bidraget fremover bliver budgetteret mere realistisk i forhold til den faktiske AMU-aktivitet.

Der er nedsat et ekspertudvalg, som frem til de kommende trepartsdrøftelser om efteruddannelse senere i år, skal se på bl.a. AMU, som stadig færre virksomheder bruger.

Den faldende brug af AMU sker på et tidspunkt, hvor der i mange af de nye overenskomster afsættes flere penge til efteruddannelse. Men det er penge arbejdsgivere og lønmodtager-organisationer råder over direkte.

VEU-bidraget er lovbestemt.



Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079