Superlån kan være en fordel for mange virksomheder
Stadig flere virksomheder får øjenene op for fastforrentede 1,5 pct. realkreditlån. Generelt skal virksomhedsejere afbalancere hensynet til likviditet med hensynet til formueudvikling, hvis der spares op i ejendommen til pensionsformål, siger økonom.
Hvis man som ejerleder sparer op i sin virksomhedsejendom kan fastforrentede realkreditlån være en fordel netop nu.
Der kan ifølge seniorøkonom i Nykredit, Jesper Jeppe Borre, være gode grunde til at superlånet er populært .
I alt er der udstedt for 35 mia. kr. af denne lånetype, der har været på markedet i to år. De er fortrinsvis udlånt til boligforeninger og virksomheder.
”Det 30-årige fastforrentede 1,5 procents lån er det lån, der har den laveste ydelse, sammenlignet med f. eks to procents lånet, der er langt mere udbredt hos boligejerne. For virksomheder, der også ejer bygningerne, kan den lidt lavere ydelse, rentensikringen og dermed hensynet til virksomhedens likviditet vægte højt”, siger Jesper Jeppe Borre til www.idag.dk og tilføjer: ”Har man en finansieringsstrategi om at beholde lånet til udløb, så er 1,5%-lånet billigst blandt de 30-årige fastforrentede lån.”
Det 30 årige fastforrentede 1,5 pct. lån har samtidig en højere kursfølsomhed. Kurstabet ved optagelsen af lånet er større end 2 procents lånet, men til gengæld falder værdien af restgælden mere, hvis renten stiger. Og det er der for tiden størst sandsynlighed for eftersom renten p.t. er rekordlav.
Ulempen opstår, hvis virksomheden optager 1,5 pct. lånet, renten falder yderligere, og virksomheden på et tidspunkt skal ud af lånet. Så vil kursen være højere end da man optog lånet og dermed skal man realisere en del af det kurstab, der opstod ved låneoptagelsen. Det er en risiko, man bestemt skal være opmærksom på, påpeger Jeppe Borre.
Likviditet kontrakt formueudvikling
Generelt peger Jesper Jeppe Borre på, at virksomheder, der optager realkreditlån, skal vægte to forhold: Hensynet til likviditeten og hensynet til formueudviklingen.
Mange virksomheder vil gerne have god likviditet. Det giver større handlefrihed i usikre tider.
Men ejer man den bygning, hvorfra virksomheden drives og bruger investeringen i denne ejendom som en del af sin opsparing, er der også et formuehensyn at tage.
Tager man f. eks et variabelt forrentet realkreditlån, bliver man hårdt ramt på likviditeten, hvis renten stiger.
Tager man derimod et fast forrentet lån vil man opleve, at værdien af restgælden i erhvervsbygningen falder, hvis renten stiger. Derved opnår man en højere friværdibeskyttelse og en generelt bedre beskyttelse resultat af sin ejendomsinvestering, da en rentestigning alt andet lige også kan betyde et nedadgående pres på ejendomspriserne.
Realkreditbelåning er blevet populært i erhvervslivet efter finanskrisen.
Danske realkreditinstitutter har i dag udlån til ikke-finansielle virksomheder og personligt ejede virksomheder for godt 1.193 mia. kr. Det svarer til 72,6 pct. af alt udlån til virksomheder. Det seneste år er realkreditudlånet til virksomhederne steget med 19 mia. kr.
Realkredit kan dog kun gives til virksomheder inden for 60 pct. af ejendomsværdien. Dermed er lånemuligheden især attraktiv for de mere velkonsoliderede virksomheder.
Artiklen er en del af temaet MesterTips.