511 konkurser i januar
Der gik 1.263 fuldtidsjob tabt i januar, og det er 45 pct. flere end gennemsnittet i juli-december 2016.
Der gik 1.263 fuldtidsjob tabt i januar, og det er 45 pct. flere end gennemsnittet i juli-december 2016. Der var kun Region Syddanmark, der med 36 pct. færre tabte job i januar lå lavere end i de foregående måneder. I Region Hovedstaden forsvandt 347 job eller 36 pct. flere, i Region Sjælland 254 job eller 102 pct. flere, i Region Midtjylland 263 job eller 59 pct. flere og i Region Nordjylland 250 job eller 174 pct. flere, oplyser Danmarks Statistik.
De små er ikke med
Som normalt deler Danmarks Statistik konkurserne op i aktive og ikke-aktive virksomheder, hvor de sidste er virksomheder uden ansatte eller virksomheder med en omsætning på under en million.
Det kan være eksempelvis stort set tomme "krone-selskaber", der aldrig har haft aktivitet, men det kan også være solide en-mand forretninger, der forsørger en familie - eksempelvis en service eller konsulentvirksomhed uden ansatte med en omsætning på 900.000, der stort set er ren arbejdsfortjeneste. Men Danmarks Statstik skelner ikke mellem disse - eller forklarer, hvor stor en andel af de "ikke aktive", der rent faktisk har været sunde virksomheder, der kunne have været en del af det iværksættermiljø, der skal bidrage til at skabe nye, større virksomheder, eller har bidraget til samfundet med skattebetaling.
Dermed er der helle ikke nogen forklaring om, i hvor høj grad der er tale om virksomheder med gæld - eksempelvis "kroneselskaber", der i deres levetid stort set kun har stiftet leverandør-gæld, aldrig har haft en indtægt der har betyder skattebetaling, men blot vælger at dreje nøglen i en konkurs. En bekymring mange havde, da de såkaldte IVS'selskaber eller krone-virksomheder blev tilladt.
Tilbage står de virksomheder, der enten har ansatte eller har en omsætning på over en million, altså de virksomheder Danmarks Statistik betegner som "aktive".
Blandt dem var der 174 konkurser i januar mod 176 i december, når der korrigeres for normale sæsonudsving. Niveauet for dem har siden september sidste år ligget på omkring 175 konkurser om måneden, oplyser Danmarks Statistik.