100 påbud på landsdækkende byggepladsaktion
Otte sager var af så grov karakter, at et evt. retsligt efterspil kan komme på tale. Men på nogle byggepladser havde ledelsen styr på forholdene.
"Bygge- og anlægsbranchen har historisk set været en branche med mange alvorlige ulykker og desværre også dødsulykker. Vi kan se på ulykkesstatistikkerne, at det ofte er de samme ting, der går galt - og det er også det vi oplever, når vi er på tilsyn. Derfor burde det måske også være let for branchen at forebygge ulykkerne. Problemet på byggepladserne er, at mange virksomheder og faggrupper typisk skal arbejde sammen, og at arbejdspladsen ændrer sig hele tiden. Derfor kræver det en ekstrem god koordination og planlægning - også allerede inden det første spadestik. Og det kræver prioritering og fokus fra både ledelse og medarbejdere," siger tilsynschef i Arbejdstilsynet, Lene Teilberg.
Fald fra højden
Aktionen havde særligt fokus på fald fra højden og det viste sig også, at der er behov for at bygge- og anlægsbranchen tager dette langt mere alvorligt. På 23 byggepladser blev afgivet 29 strakspåbud og syv forbud på grund af nedstyrtningsfare, Derudover var der også eksempler på, hvor lemfældigt mange byggepladser omgår den fare.
"Vi så en håndværker stå og arbejde på øverste trin på en otte meter høj wienerstige med stor fare for at falde ned. Han fik selvfølgelig et forbud. I et andet tilfælde skulle en smedemester i otte meters højde tage imod et glasparti. Han havde sele på, men den var af ældre dato og havde ikke været til eftersyn siden, den blev erhvervet. Selen kunne være knækket med risiko for mandens liv," fortæller Lene Teilberg.
I den lidt mere atypiske ende var Arbejdstilsynet forbi en ulykke, hvor en tømrer havde skudt sig selv i benet med en sømpistol, hvorefter den handlekraftige mand selv trak sømmet ud med en lægtehammer.
Mange sikre byggepladser
Arbejdstilsynets byggepladsaktion viste også, at der er mange, der tager arbejdsmiljøet alvorligt.
"På 12 af de 57 byggepladser var forholdene så gode, at der ikke blev afgivet nogen reaktioner overhovedet. Det viser, at det kan lade sig gøre at have et sundt og sikkert arbejdsmiljø på byggepladser. Disse byggepladser er arbejdspladser, hvor byggeledelse, de enkelte virksomheder og medarbejdere sammen har gjort en indsats, og hvor det også lykkes at få sat sikkerhed på dagsordenen;," slutter Lene Teilberg.