Dyre lån forhindrer små virksomheders vækst
DEBAT: Det er 71 procent dyrere at låne penge for mindre virksomheder. Arbejdsgiverne har alternative forslag
Siger banken endelig ja, venter der ofte ganske høje renter sammenlignet med andre EU-lande. Det viser en opgørelse fra EU-kommissionen over små og mellemstore virksomheders adgang til kapital.
Her stikker Danmark kraftigt ud, når det gælder forskellen på de relative omkostninger ved store og små lån - defineret som over og under 7,5 mio. kroner. Mens små lån i gennemsnit er 25 procent dyrere end store lån i EU-landene, er de i Danmark 71 procent dyrere. Taberne er ikke bare de mindre virksomheder - men hele samfundet.
Kassekredit eller anlægslån
Langt størstedelen af landets virksomheder er mindre virksomheder, som bærer en betydelig del af væksten. De søger typisk de mindre lån, og her bliver det en betydelig meromkostning, som stiller dem væsentlig ringere konkurrencemæssigt. Den alt for dyre adgang til kapital er vi nødt til at gøre noget ved. Men indtil politikere og banker erkender problemet, kan vi selv gøre lidt.
Jeg møder ofte virksomheder, der betaler over 10 procent i rente på deres kassekredit. Det behøver de ikke.
I en virksomhed foretog vi en finansiel omstrukturering af kassekreditten med et fast anlægslån afdraget over 10 år, hvor man bibeholdt resten som kassekredit. Det betød en halvårlig rentebesparelse på 160.000 kroner. Det gjorde virksomheden mere konkurrencedygtig -også overfor udenlandske konkurrenter.
Men skal vi for alvor flytte noget, må flere gøre en indsats for at råbe politikerne op og i sidste ende bankerne. Ellers forspilder vi vækstpotentialet i en masse mindre virksomheder.