23948sdkhjf

Byggepladsleder med HIV står frem

Har lagt kortene på bordet over for kollegerne i et forsøg på at gøre op med fordommene
Beskeden om, at man er hiv-smittet, er naturligvis et chok, men hvad betyder det egentlig? Byggepladsleder Sune Waage Hansen, Ajos a/s var ligesom de fleste andre ret uvidende om konsekvenserne og offer for de udbredte fordomme om hiv.

Heldigvis er realiteten i dag, at en velbehandlet hiv-smittet ikke udgør nogen risiko for sine omgivelser – end ikke ved seksuelt samvær, og Sune Waage Hansen har nu valgt at trodse sundhedspersonalets råd og stå åbent frem på sin arbejdsplads og fortælle om sin sygdom.

- Jeg har holdt foredrag på mine børns skole og i private sammenhænge fortalt om det. Jeg vil også gerne være frivillig i HIV-Danmark og være med til at fortælle den sande historie om hiv. På den baggrund synes jeg, at mine kolleger i Ajos også skal have det at vide fra mig, selv om jeg af sundhedspersonalet er blevet frarådet at være åben på min arbejdsplads, siger Sune Waage Hansen.

- Byggebranchen er lidt machopræget og skulle derfor være vanskeligere for en HIV-smittet end mange andre brancher. Jeg tror nu ikke, at det bliver svært i Ajos. Jeg forventer, at kollegerne vil spørge ind til det og være nysgerrige, men ellers tror jeg egentlig, at de fleste vil synes, at det er sejt, at jeg står frem, siger Sune Waage Hansen.

Det handler om tillid
Administrerende direktør Ole Wamsler tror da også på, at der i Ajos og MT Højgaard koncernen i det hele taget er et miljø og en kultur for at stå frem.

- Jeg er glad for, at vi har en kultur, hvor Sune føler sig tryg ved at stå frem. Jeg håber, at reaktionen vil være, at det er sejt, men at det i øvrigt ikke ændrer noget. Han gør det jo ikke, for at nogen skal have ondt af ham. Jeg synes, at hans beslutning bekræfter, at vores mission med at skabe et godt og tillidsfuldt arbejdsmiljø eksempelvis uden mobning er lykkedes. Når Sune har den tillid til sine kolleger, så har jeg også, siger Ole Wamsler.

Selv om der er sket meget store landvindinger i behandlingen af hiv-smittede, så er der stadig mange fordomme selv i sundhedssystemet, fortæller formanden for HIV-Danmark, Helle Andersen.

- Umiddelbart synes jeg, at det er forkert at fraråde folk at stå frem. Objektivt er der jo ingen grund til det, for en velbehandlet HIV-smittet smitter ikke. Jeg forstår dog godt, at nogle tøver, for der er stadig fordomme, men det er nok sådan, at jo større firmaer, jo bedre. De har ofte en formuleret politik omkring trivsel og samvær, siger Helle Andersen.

- I HIV-Danmark vil vi gerne have, at nogle som Sune står frem. Hvis man ikke kender nogen, der er smittet, så ved man typisk ikke noget om sygdommen, så jo flere gode rollemodeller, jo bedre. Sunes historie er fantastisk positiv i forhold til dengang, hvor hiv var noget, der ødelagde folks liv, siger Helle Andersen.

Hiv-smitte udgør i dag så lille en risiko, at myndighederne ikke længere vil bruge midler på kampagner eller generel information rettet mod den brede befolkning.

HR-chef Anne-Marie Benner, byggeleder Sune Waage Hansen, adm. dir. Ole Wamsler og entreprisechef Lars Muldbak, Sune Waage Hansens chef, står last og brast i Sunes kamp mod sygdommen samt de fordomme, som HIV-smittede møder i samfundet.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078