23948sdkhjf

Sundhed rykker ind i skurvognen

Hustømrerne har søsat et projekt, der skal bringe mere sundhed og bedre trivsel i hverdagen på byggepladsen.
Det er nok ingen hemmelighed, at byggeriet byder på hårdt fysisk arbejde og risiko for tidlig nedslidning og dårlig livsstil. Eller at det er en branche, som typisk er præget af mænd med en tendens til at tro, at det går lidt bedre end det gør.

Derfor sagde Hustømrerne ja tak til at deltage, da 3F og Aarhus Kommune henvendte sig med et tilbud om at være eksempelvirksomhed for projektet ’Sammen står vi stærkt’, der skal afdække og komme med forbedringsforslag i forhold til fysisk hårdt arbejde.

Projektet startede ud med sundhedstjek og spørgeskema, som skal efterfølges af diverse sundhedstiltag på arbejdspladsen.

Mange smerter og lidt for meget om livet
Tendensen til at tro at alt går godt, går også igen i den rapport, der viser resultaterne af Hustømrernes sundhedstilstand.

Men det er desværre ikke det billede, der tegner sig, når det kommer til medarbejdernes faktiske sundhedstilstand. Snarere omvendt:

- over 67 procent er overvægtige
- over 50 procent har forhøjet kolesterol
- over 50 procent har mildt forhøjet eller forhøjet blodtryk
- over 40 procent ryger dagligt eller ind imellem
- over 50 procent oplever dagligt smerter

Sundhed giver produktivitet
For Hustømrerne er det naturligt passe ordentligt på sine medarbejdere og generelt tage et socialt ansvar. Derfor er direktør Klaus Andersen glad for, at der nu er taget hul på sundhedssnakken.

- I mange andre brancher ville for eksempel vores smertestatistik medføre et ramaskrig. Men der er bare nogle lidt macho traditioner og ’jeg har ikke brug for hjælp’ over tømrere, og det gør sundhedsproblematikker sværere at spotte. Jeg har stor respekt for denne viljestyrke, men både som individer og som virksomhed er vi nødt til at gøre noget. Jeg er glad for, at rapporten presser os til at tage fat på det arbejde, siger han.

Udover den naturlige interesse for medarbejdernes ve og vel, er Klaus Andersen heller ikke i tvivl om, at øget sundhed vil gavne forretningen på mange fronter:

- I stedet for tømrere, som brænder ud efter få år på arbejdsmarkedet, skal vi have selvbevidste mennesker, som erkender, at kroppen skal holde mange år på det rette brændstof. Det gavner ikke kun beskæftigelsen for fremtiden, men også produktiviteten i arbejdet. Jeg tror godt at vi alle sammen kender forskellen på at have spist et solidt måltid, modsat en hurtig snack fra bageren. Vi er bare vanemennesker og vi kan have brug for hjælp til at bryde cirklen, siger Hustømrernes direktør.

Om ”Sammen står vi stærkt”

- Projektet "Sammen står vi stærkt" er igangsat af blandt andre Sundhedsministeriet, 3F, PensionDanmark og Aarhus Kommune.

- Der blev startet med sundhedstjek og spørgeskema. Efter at medarbejderne nu har fået tilbagemelding på sundhedsstatus, skal der arbejdes med sundhedstiltag til udgangen af 2017.

- Projektet vil sætte fokus på brancher med hårdt fysisk arbejde. I Aarhus er det udover Hustømrerne, Scandic hotel og Havneterminalen der deltager.

- Ved udgangen af 2017 afholdes et stort seminar med fokus på at dele ud af deltagernes erfaringer.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094