Brolæggerformand har kapret lærlinge
Minimum 12 praktikpladser er oprettet efter laugsformand har været landet rundt for at skaffe lærlinge. Det er dog langt fra nok i forhold til at skaffe kvalificeret arbejdskraft til fremtiden, lyder det
Med den udfordring i baghovedet har Brolæggerlaugets formand, Claus Johnsen, i foråret og hen over sommeren draget landet rundt for at skaffe nye praktikpladser.
Han har så at sige prøvet at parre en lærling med en virksomhed.
Kampagnen er blevet muligt efter, Byggeriets Uddannelser i samarbejde med Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB) har givet 250.000 kroner til formålet.
Der findes godt 400 uddannede brolæggere herhjemme, hvor mange af dem nærmer sig pensionsalderen. Skal brolæggervirksomhederne kunne klare opgaverne i fremtiden, skal der derfor uddannes langt flere.
Der er brug for mellem 30 og 40 nye svende hvert år, men i 2016 er der kun udsigt til, at 19 får svendebrevet i hånden.
”Så vi er et godt stykke fra at have den arbejdskraft, der er brug for på sigt. Godt nok er brolæggerfaget ikke det største inden for byggebranchen, men vi kan tydeligt mærke, at der er stor efterspørgsel på de evner, som brolæggerne har. Derfor er det vigtigt, at der også i fremtiden udklækkes talentfulde brolæggere”, siger Claus Johnsen.
Tilfreds formand
Foreløbig har formandens rundtur i både virksomheder men også på landets erhvervsskoler betydet, at 12 lærlingekontrakter er i hus, og håbet er, at fem mere får en læreplads, så det samlede antal bliver 17 praktikpladser.
På trods af, at der er langt op til de nødvendige 30 til 40 nye svende på sigt, er laugsformanden tilfreds. Ikke mindst fordi brolæggervirksomhederne har taget godt imod initiativet.
”Det er meget godt, for man kan mærke, at der bliver gjort noget i virksomheden for at skaffe lærlinge, når de bliver gjort opmærksom på, hvor lidt der skal til. Men vi skal selvfølgelig helst ligge på 30, hvilket dog nok er et drømmescenarie”, siger Claus Johnsen.
Høj aktivitet
For der er generelt nok at lave i brolæggervirksomhederne. Aktiviteten denne sommer er ifølge Claus Johnsen betydelig højere end samme tid de seneste år, og derfor er det også så vigtigt, at der fremadrettet kommer flere lærlinge ind i virksomhederne.
For at ansætte udenlandsk arbejdskraft er ofte ikke løsningen, da udlændinge ikke er fagligt dygtige nok.
”Danmark er et af de få lande med en egentlig brolæggeruddannelse, og derfor er der ikke samme tradition for faget i udlandet som i Danmark. De tyskere, der er dygtige, kan vi ofte ikke lokke herop, fordi de kan tjene meget i Tyskland end i Danmark og det samme er tilfældet med østeuropæerne”, understreger Claus Johnsen.