23948sdkhjf

Fejl i vådrummet kan blive meget dyre

Tre eksperter giver gode råd om hvad du som håndværker skal være opmærksom på for at undgå dyre fejl, når du bygger vådrum
Badeværelset er boligens dyreste rum. Er der først lavet en fejl i badeværelset, kan det koste mange tusind kroner at udbedre skaden. Derfor er det vigtig, at håndværkerne har styre på hvad de lave og hvad de skal være opmærksomme på, når der tager fat på en vådrumsopgave.

Advokat Per Setholm-Johansen fra Hasløv Stæhr advokater, Erik Brandt fra Statens Byggeforsknings Institut og byggeteknisk ansvarlig i Unidrain A/S, Lasse Lyck giver her nogle gode råd til, hvad du som håndværke skal være opmærksom på for at undgå fejl.

Flere gange om året er advokat og specialist i byggejura Per Setholm-Johansen fra Hasløv Stæhr advokater repræsentant for parter i voldgiftssager, hvor der er opstået fejl i badeværelser, som har skabt omfattende skader. Skader som håndværkeren risikerer at skulle udbedre og betale af egen lomme.

”Vi ser sager, hvor der bl.a. ikke er blevet tætnet ordentligt omkring rør eller afløb, samt manglende vådrumssikring. Pludselig ender vandet i etagedækket og nede hos underboen. Kommer vandet først ned i lejligheden nedenunder og i selve etagedækket, kan der opstå skader på lofter, vægge og inventar for meget store beløb – ikke sjældent i flere hundrede tusind kroners klassen”, siger Per Setholm-Johansen.

Vær omhyggelig
”Problemet er manglende omhyggelighed”, mener Erik Brandt fra Statens Byggeforsknings Institut. Erik Brandt er ”grand old man” inden for vådrum og har stået fadder til de sidste mange års SBi anvisninger om vådrum. Han har oplevet mange voldgiftssager gennem årene og har følgende råd til de udførende:

”Vær omhyggelig og sørg for at følge anvisningerne. Følger du anvisningerne, er du godt på vej til et fejlfrit badeværelse. Alt for ofte prøver folk at skære hjørner, og det ender rigtig galt. Vi ser f.eks. tit, at folk i forbindelse med en renovering af badeværelset forhøjer afløbet og gør alle mulige krumspring for ikke at skifte det eksisterende afløb. Lige pludselig kommer der vand ned til underboen og ud i konstruktionen. Så er problemet ikke længere et 10.000 kroners problem, men et 100.000 kroners problem”, påpeger Erik Brandt.

”Det handler om at være fokuseret på alle detaljer i vådrummet. Vådrumsmembranen skal smøres ordentligt på, og du skal være særligt opmærksom på overgangene mellem gulv og vægge, hvor der tit opstår problemer. Du skal bruge gode materialer og udskifte afløbet, hvor det er nødvendigt – det gamle afløb må ikkeforhøjes”, lyder det fra Erik Brandt.

Vælg den enkleste løsning
Det er svært at bygge et vådrum. Det ved Unidrain A/S’ Byggeteknisk Ansvarlige Lasse Lyck. Han rådgiver vvs’ere og murere i at bygge et fejlfrit badeværelse og støder ofte på badeværelsesgulve, hvor faldet eller andre dele ikke lever op til lovkravene.

”Det er næsten Murphys lov, at vandet løber væk fra afløbet og ud af brusenichen, hvor det ikke hører hjemme. Rigtig mange ender med at have et badeværelsesgulv med lunker, hvor vandet samler sig. Der kan også være bagfald, hvor vandet løber væk fra afløbet i stedet for ned i det”, siger Lasse Lyck.

Vådrumsanvisning 252 foreskriver, at der skal være minimum 1-2 pct. fald i brusenichen, men Lasse Lyck ser desværre ofte gulve, der er støbt forkert eller målt forkert op, så faldet er skævt eller i værste fald ikke-eksisterende.

Derfor har Unidrain udviklet bruseniche systemet GlassLine, som består af et gulvafløb og en brusevæg. Det specielle ved GlassLine løsningen er, at den i kræft af sin udformning sikrer et fald på 2 pct. ned mod afløbet. Det gør det nemt for mureren at støbe et gulv med det korrekte fald, som lever op til gældende lovkrav. Når betongulvet er færdigstøbt og tørt, tætnes løsningen yderligere med en vådrumsmembran, inden fliserne lægges.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11