Tømrermester høster værdifuld erfaring
Danmarks første FSC-certificerede entreprenør har netop afleveret sit første FSC-projekt.
Umiddelbart syner de nyanlagte planker måske ikke af meget, men for Lund & Staun er betydningen større end som så.
Svenstrup-virksomheden satser målrettet på bæredygtighed og blev tidligere på året FSC-certificeret som det første entreprenørfirma i Danmark. Og trædækket på Østre Havn er Lund & Stauns første FSC-certificerede byggeri – et byggeri der er nøje udvalgt som pilotprojekt for at prøve proceduren af i praksis:
- FSC-certificerede virksomheder har en nedskreven procedure for, hvordan det bæredygtige træ håndteres, hvilket så at sige er teorien bag det hele. Da vores certificering var på plads, ledte vi efter et projekt at prøve det af på i praksis. Projektet ved østhavnen var oplagt, dels fordi det ikke er så stort, og dels fordi det næsten kun består af træ, blandt andet i form af den tropiske træsort, cumaru, fortæller Henrik Staun, der er salgsdirektør og projektchef.
Det skjulte træ er en udfordring
Med projektet på Østre Havn har Lund & Staun således gjort sig sine første spæde erfaringer i at bygge med FSC. Det har givet værdifuld læring:
- Med tiden kommer det selvfølgelig ind på rygmarven, men i vores første projekt har vi brugt ekstra kræfter på kommunikationen mellem alle leddene i kæden fra importøren af træet og trælasten til projektlederen, svendene og Nepcon, som har certificeret os. Uden dialog var enderne ikke nået sammen, så forskellen mellem teori og praksis har på mange måder ligget i kommunikationen, siger Henrik Staun.
Med det første FSC-projekt i hus har Lund & Staun rundet en vigtig, bæredygtig milepæl. Men i jagten på nye projekter er der imidlertid en udfordring, som Henrik Staun gerne vil have branchens hjælp til at løse:
- Det har vist sig, at markedet for regulære certificerede træprodukter som terrassebrædder, reglar og lægter er ganske godt. Derfor er projekter som nu trædækket i Aalborg meget oplagte i forhold til FSC. Der ligger dog en udfordring, når vi skal bruge for eksempel gips og eternit, som ikke er certificeret, da disse produkter indeholder ’skjult’ træ” Denne udfordring, som må være noget, vi kan løse i fællesskab i byggebranchen, sætter desværre foreløbigt en stopper for mange byggeopgaver i den mere komplekse ende af skalaen, siger han.