23948sdkhjf

Generalforsamlinger kan være fortid hos Tekniq

Når installationsbranchen i dag samles til Tekniqs årsdag, skal installationsvirksomhederne tage stilling til at indføre et mere direkte demokrati
Generalforsamlinger, som man kender dem med valg af bestyrelse, aflæggelse af regnskab og afstemning om vedtægtsændringer, kan fra i dag være en saga blott hos installatørvirksomhedernes branche- og arbejdsgiverorganisation, Tekniq.

Organisationens medlemsvirksomheder skal på fredagens generalforsamling tage stilling til et forslag om helt at afskaffe generalforsamlingen og erstatte den med et mere direkte demokrati, hvor bestyrelsen fremover vælges ved en elektronisk urafstemning, ligesom ændringer af vedtægter skal foregå elektronisk.

Målet er at få en langt større involvering af medlemsvirksomhederne i beslutningerne i stedet for de godt otte procent af medlemmerne, som typisk møder op til den årlige generalforsamling.

Mere medlemsinddragelse

Forslaget har været et år undervejs og udspringer af en lang række møder og diskussioner internt i Tekniq om, hvordan organisationen får endnu flere af sine mere end 3.000 medlemsvirksomheder til at tage del i beslutninger og engagere sig i Tekniqs foreningsliv.

”Det lyder barsk, at vi vil afskaffe generalforsamlingen. Men det handler i bund og grund om, at vi skal have mere medlemsinddragelse”, siger Tekniqs adm. direktør, Niels Jørgen Hansen.

Vælger Tekniqs medlemmer at stemme ja til forslaget på generalforsamlingen i dag, bliver det ud over urafstemningerne og elektroniske afstemninger om vedtægtsændringer fremover bestyrelsen, der godkender regnskabet.

Men Niels Jørgen Hansen understreger, at debatten om ændringerne fortsat vil eksistere. Det vil foregå på årsdagen, hvor alle kan møde op, men ingen stemmer. De lægges i stedet ud til alle medlemmer.

”På årsdagen bliver der mulighed for debat, og det er udelukkende de foreningsstrategiske beslutninger, vi lægger ud til afstemning”, siger Niels Jørgen Hansen.

Nye veje til engagement

Han afviser, at foreningsdemokratiet har spillet fallit, når kun otte procent af medlemmerne – som sammenlignet med lignende organisationer er en høj andel – vælger at møde op til en generalforsamling.

”Nej, det er et spørgsmål om, at organisationerne skal finde anderledes måder at involvere medlemmerne på, og derfor er vi nødt til at tænke på en anden måde. Tiden er blevet mere knap i virksomhederne, og personerne derude har mindre tid og skal prioritere anderledes end for år tilbage. Tekniq har en tradition for en grundig medlemsinddragelse og -involvering, men det kræver fornyelse af måden, vi gør det på”, siger Niels Jørgen Hansen.

Tekniqs generalforsamling og efterfølgende årsdag finder sted i dag på Radisson Blu H.C. Andersen Hotel i Odense.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.09