23948sdkhjf

Små virksomheder lades i stikken med energispare-tilskud

Der er store gevinster at hente ved at energioptimere små virksomheder, men det er kun store virksomheder, der får hjælp af el-selskaberne. Lille producent af inddækningsløsninger har sparet 70 pct af sit energiforbrug ved at gå målrettet til værks. "Men hvorfor skal jeg selv finansiere det hele, når andre får tilskud", spørger fabrikant.
Små og mellemstore virksomheder er fuldstændig overset i de bestræbelser, der gøres samfundsmæssigt for at opnå øget energieffektivitet og reducere CO2 udslip.

De store danske virksomheder har ifølge en beregning fra Nationalbanken indenfor de sidste ti år sparet, hvad der svarer til 27 kr. pr. løntime i kraft af energieffektiviseringer sat i gang af offentlig støtte opkrævet over bl.a. net tarifferne.

De mindre virksomheder har derimod ikke fået nogen hjælp på energieffektiviserings-området, og det er problematisk, siger konsulent i Håndværksrådet, Henrik Lilja til Leder IDAG.dk.

Støtten til energibesparende tiltag forvaltes af elselskaberne, der er pålagt at reducere CO2-udslip ved at reducere energiforbruget.

El-selskaberne går via samarbejdspartnere ud til virksomheder og borgere og foreslår energieffektiviserings-projekter.
Men der er ingen tilbud til mindre og mellemstore virksomheder, selvom potentialet er betydeligt.

Alt i alt betaler el-forbrugerne 2 mia. kr. om året via net tariffen til energioptimeringsprojekter. Heraf betaler de små og mellemstore virksomheder ca. 500 mio. kr.

At det rent faktisk er muligt at spare energi i små virksomheder kan Sabeto Flex i Roslev i Salling dokumentere.
Virksomheden laver inddækningsløsninger. Ved at ekstra-isolere, indføre varmestyring, installerere moderne pumper, indsætte nye vinduer og flere andre mindre tiltag har virksomheden reduceret sit energiforbrug med 70 pct. Investeringen betaler sig hjem over fem år.

Indehaveren Per Poulsen er selv VVS-tekniker af uddannelse.

"Jeg er sikker på, at virksomheder i vores størrelse kan spare op til 50 pct. i energiomkostninger. Det er lidt ærgeligt at se, at store virksomheder får hjælp til dette via elskaberne, mens vi andre må finansiere det selv.
Der er et stort potentiale at gå efter", siger direktør Per Poulsen til Leder IDAG.dk

Det bakkes op af Henrik Lilja fra Håndværksrådet. Han forestiller sig, at der for mindre virksomheder etableres noget i stil med den såkaldte ”BedreBolig” service for boligejere. BedreBolig
Her kan husejere få råd og vejledning om, hvordan de kan energieffektivisere deres hus med tilskud fra energiselskaberne og brug af bolig-job-ordningen – det såkaldte håndværkerfradrag, der fra årsskiftet er blevet mere grønt. BedreBolig giver også en oversigt over certificerede energivejledere.

Henrik Lilja forestiller sig, at en ”BedreBolig- ordning” for små og mellemstore virksomheder skal iværksættes ved politik initiativ.

"Der er markant behov for initiativer, der sigter mod at udvikle forretningsmodeller og standardiserede løsninger tilpasset de vilkår, der kendetegner netop SMV’erne. Skal de klima- og energipolitiske målsætninger nås, kan man ikke fortsat vende det blinde øje til besparelsespotentialet i 90-95 pct. af alle danske virksomheder, tilføjer han.


Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095