23948sdkhjf

Mindre mestre underbetaler udlændinge

3F må op i gear, mener Dansk Byggeri, mens 3F skyder på danskernes dårlige moral oven på rapport om løndumping
83 kroner i timen. Det er i gennemsnit alt, hvad en polsk murer, tømrer eller anden håndværker får, når de møder op på byggepladsen hos hr. og fru Jensen på villavejene rundt omkring i landet. En ny rapport fra FAOS viser, at det er de små mestre, som underbetaler de polske medarbejdere, mens gennemsnitslønnen på de store byggepladser ligger på 123 kroner i timen.

”Det overrasker mig ikke. De lavestlønnede, vi har i Nordjylland i øjeblikket, er lige steget til 65 kroner i timen. For en stor del er arbejdsvilkår og løn et rent Klondyke. I det omfang, virksomhederne har en arbejdsgiverorganisation bag sig, så er det forhold, der bliver rettet op på, men hvis vi ikke gør en indsats, så har virksomheder og de udenlandske arbejdere frit spil for at undergrave løn og arbejdsforhold”, siger faglig konsulent i 3F John Andersen.

3F må op i gear

I alt 149 polakker og 51 tyskere, der var udstationeret til bygge- og anlægsopgaver, er blevet interviewet af FAOS til analysen. Derudover er 29 repræsentanter fra udenlandske virksomheder og 18 personer, der har relationer til de udenlandske virksomheder eller til udenlandsk arbejdskraft i branchen, blevet interviewet.

Hos Dansk Byggeri mener man, at det er et spinkelt interviewgrundlag grundlag at bygge en rapport på. I stedet mener man, at 3F må op i gear.

”Man kan med den her rapport ikke konkludere, at der er overenskomstmæssige problemer. Vi er enige i, at Skat, politiet og Arbejdstilsynet ikke skal nedjustere deres tilsyn på villavejene. På de store byggepladser er der ikke problemer, for her er lønnen inden for overenskomsten, men problemet er, at 3F ikke får overenskomstdækket virksomhederne”, siger Lars Storr-Hansen, adm. direktør i Dansk Byggeri.

Løber I ikke fra jeres ansvar ved at sige at problemet ligger hos 3F alene?

”De, der er medlem af Dansk Byggeri, overholder overenskomsten. Vi er forpligtiget til at gå ind og hjælpe med konfliktløsninger inden for 48 timer, efter at eventuelle disputter opstår, og vi lagt mange ressourcer i det her, men det er fagbevægelsen, der ifølge den danske model har ansvaret for at få folk organiseret. Når de er blevet det, kan vi vejlede virksomhederne i de overenskomstmæssige forhold”.

Dansk moral er problemet

Ifølge løntjek.dk er den gennemsnitlige mindsteløn for alle private og offentlige kollektive overenskomster cirka 110 kroner i timen. Siden september 2012 har 3F Byggeri haft en særlig indsats over for løn til udlændinge. Siden har organisationen undersøgt over 1039 forhold i det nordjyske. Kun i fem tilfælde var der orden på ansættelsesforholdene. I Nordjylland giver man derfor ikke meget for Lars Storr-Hansens opsang.

”Hvis Dansk Byggeri ville bakke op med en forbyggende indsats ville det være flot. Vi så dem gerne gå mere helhjertet ind i det her. De problemer, vi ser, er ikke kun underbetaling, det er hele buketten som eksempelvis løn, feriepenge, pension og så videre. Det egentlige problem er ikke østeuropæerne, det er faktisk danskernes dårlige moral. Det er de danske virksomheder, der tillader, at det her sker”, siger John Andersen.

Læs også: " Ingen forståelse for løndumping ".

Det viser rapporten fra FAOS
Antallet af udenlandske arbejdstagere i bygge- og anlægsbranchen er steget fra ca. 2.500 i 2003 til ca. 6.000 i 2013.
Andelen af udlændinge er fordoblet fra fire til otte procent fra 2011 til 2015.
Det er især fra de nyeste EU-lande, der er kommet flere folk. Herfra er antallet steget fra lidt over 1.000 i 2010 til knap 5.000 i 2014.
Timelønningerne ligger fra 83 kroner i villakvarterer til 123 kroner på de store, overenskomstdækkede byggepladser.
En dansk gennemsnitlig dansk håndværker tjener 172 kroner i timen.
48 procent af polakkerne mener, at deres danske løn er høj eller meget høj i forhold til polske lønninger.
56 procent mener, at den danske løn er lav i forhold til de danske leveomkostninger.
11 procent af både tyskerne og polakkerne er generelt imod fagforeninger.
10 procent af de adspurgte polakker er dækket af overenskomst mod 58 pct. af tyskerne.
Rapporten bygger på interview med 144 polakker og 51 tyskere.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078