23948sdkhjf

Skat skærper fokus på moms hos små virksomheder

Selskaber, hvor købsmomsen hyppigt er højere end salgsmomsen, er i fokus hos Skat i år, fremgår det indsatsplan. Negative momskaruseller hos slikfirmaer udløser øget kontrol.
De godt 140.000 virksomheder i Danmark med en omsætning på mellem 0,5 og 14 mio. kr. må hellere sørge for at have god orden på deres momsregnskab.

For SKAT har nemlig besluttet, at deres momsregnskaber og navnlig momsregnskaber, hvor der hyppigt forekommer negativ moms – d.v.s. hvor købsmomsen er højere salgsmomsen – vil blive særligt grundigt undersøgt. Det fremgår af SKATS indsatsplan for 2016.

Der er bl.a. fokus på virksomheder med negativ moms, fordi der har været politiske bevågenhed på negative momskaruseller efter en række tv-udsendelser om særlige forhold i slik-branchen.

Ifølge SKATS indsatsplan vil anmodninger om udbetaling af negativ moms daglig blive vurderet og ud fra en risikovurdering vil der blive foretaget skatterevision i de største af virksomhederne i segmentet.

Det gælder altså om at have styr på bilag og anden dokumentation, hvis momsregnskabet skal granskes af skattemyndigheder.

Mange virksomheder vil - især i opstartsfasen – have negativ moms.

Der vil hos SKAT også være et projekt, hvor der er fokus på regelefterlevelsen hos de små og mellemstore virksomheder for indkomståret 2014 – denne særlige indsats løber frem til udgangen af juli i år.

De 140.000 små og mellemstore virksomheder betaler i alt 42 mia. kr. i skat og moms.

SKAT har dog regnet ud via stikprøveanalyser, at de 140.000 virksomheder burde betale 3,6 mia. kr. mere i skat og moms, hvis de selvangav korrekt og indgav korrekte momsregnskaber.

Gruppen består af to segmenter – virksomheder, der ejes af en enkelt person, og virksomheder, der ansatte.
SKAT vurderer, at der er en fejlprocent i indberetningerne til skat på henholdsvis 61 og 66 pct i de to grupper
Mange af fejlene skyldes ifølge SKAT, at virksomheder har få administrative ressourcer og ikke råder tilstrækkelige regnskabsmæssige kompetencer.

Typisk anser virksomhederne skattereglerne for at være meget komplicerede og uoverskuelige, hvorfor de har svært ved at efterleve dem i praksis.

Andre årsager kan være, at den daglige drift prioriteres højere end regeloverholdelse.

Endelig er der ifølge SKAT en mindre del af de små virksomheder, som mere bevidst snyder, fordi de oplever at risikoen for ”at blive opdageret og udsat for sanktion” er lille.

”Vi bifalder en øget indsats mod virksomheder, der svindler statskassen, da øget kontrol er med til at sikre regelefterlevelsen og skatteprovenuet. Men mange af virksomhedernes fejl skyldes ikke manglende vilje til at indberette korrekt, men reglernes kompleksitet, hvorfor det er vigtigt med både kontrol og vejledning når SKAT er på besøg”, siger skattekonsulent i FSR - Danske Revisorer, Kasper Truelsen til Ledelse IDAG.dk.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.088