23948sdkhjf

Byggeri’16 er skudt i gang for 17. gang

Optimisme med forbehold for begrænset vækst og fokus på helende arkitektur var emnerne under åbningen af Byggeri’16
Mens busserne med håndværkere rullede mod Fredericia med kurs mod Messe C i Fredericia til Byggeri’16s officielle åbning klokken 9.30, sad udstillerne allerede klar til deres åbningsarrangement klokken 8.45.

Dagens talere, direktør for Danske Arkitektvirksomheder Lene Espersen, og adm. direktør for Danske Byggecentre Palle Thomsen blev her flankeret af stand-up komikeren Thomas Warberg.

”Det bliver jo nemt at løfte den her forsamling efter de to festlige mennesker. Nøj, hvor en udfordring”, sagde en meget oplagt Warberg til stor morskab for de omkring 300 mennesker i salen.

Gevinst ved helende arkitektur

Kort forinden havde Lene Espersen været på scenen. En stor del af taletiden fra hende handlede om helende arkitektur med Esbjerg Psykiatri som omdrejningspunkt. Her har man nedbragt antallet af fikseringer med 70 procent, noget der har vagt opsigt hos Danske Arkitektvirksomheder.

”Fikseringer er jo et voldsomt indgreb. Mange tænker bare arkitektur som noget æstetisk, men faktisk kan der være både store personlige, samfundsmæssige, men også økonomiske gevinster ved at tænke i helende arkitektur. Vi er faktisk nu i Danske Arkitektvirksomheder i gang med at lave en eksempelsamling, hvor vi viser den samfundsskabende værdi, som helende arkitektur som eksempelvis den på Esbjerg Psykiatri, kan have. Lige nu glæder jeg mig til at komme ud og se, hvilke nye produkter, producenterne har med og få noget inspiration med hjem, også på dette område”, siger Lene Espersen til Mester Tidende.

Mere optimistisk en sidst

Det er 17. gang, at Danske Byggecentre afholder Byggeri-messen. Første gang var i 1985, og siden da er den blevet afholdt i 1986 og fra da af hvert andet år.

Sidste gang den adm. direktør for Danske Byggecentre, Palle Thomsen, stod på talerstolen var derfor i 2014, hvor han talte om finanskrisen, som samfundet og byggeriet netop havde været igennem. Det var derfor en direktør i noget bedre humør, Mester Tidendes udsendt fangede kort efter sin tale.

”Det store lyspunkt er, at beskæftigelsen i byggeriet er på niveau med 2009, så vi er derfor et godt stykke fra den massive beskæftigelsesnedgang, som vi oplevede i 2014. Men der er stadig et godt stykke vej. Fra 2010 til 14 oplevede Sverige en vækst i deres BNP på seks procent, mens vi kun havde en vækst på 2,1 procent i samme periode. En af årsagerne er, at den svenske ROT-ordning giver større fradrag en det danske håndværkerfradrag. Derfor efterlyser vi også, at bedre vilkår for byggeriet kommer på dagsordenen rent politisk”, Siger Palle Thomsen.

Lumre jokes fra skurvognen

Inden sidste mand på scenen, stand-up komikeren Thomas Warberg, erklærede Byggeri’16 for åben med en svada af lumre jokes, som i bedste fald kun de værste håndværkere kan gøre efter, fik vi et kort indblik i hans daglige vaner:

”Jeg plejer at stå op om ni timer og gå på arbejde om 12, hvor der ikke er en bil på gaden. Nu kan jeg nå både myldretrafikken i både Odense og København. Tak, for det, og velkommen til”.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125