23948sdkhjf

Skolebænken er blevet håndværkerens vigtigste værktøjskasse

Efteruddannelse og faglig opkvalificering er en nødvendighed for håndværkeren anno 2016, lyder det fra Håndværksrådet og Stark.
Den tid er for længst forbi, hvor man som håndværker kunne vinke endeligt farvel til skolebænken, når man stod med svendebrevet i hånden.

Udviklingen inden for blandt andet byggelovgivning, arbejdsmiljøregler, dokumentationskrav, nye materialer og metoder kræver nemlig, at håndværkeren løbende udbygger sin faglighed. Ellers risikerer man at bygge efter forældede regler og ikke kunne levere i den kvalitet, der efterspørges i dag.

Det fortæller chefkonsulent Heike Hoffmann fra erhvervsorganisationen Håndværksrådet, som repræsenterer knap 20.000 små og mellemstore danske virksomheder inden for blandt andet byggeri, industri og service:

- Det er ikke længere nok kun at være god til det håndværk, som man tilegnede sig i læretiden. Krav og metoder ændrer sig hele tiden, ligesom der konstant kommer nye materialer og teknologier til.

Stigende krav til kvalitet
Byggerierne bliver mere komplicerede, og det kræver løbende opkvalificering og efteruddannelse at holde trit med sit fags udvikling:

- I dag er det i høj grad kvaliteten af håndværket, der bliver kigget på, mens det for få år siden mere var håndværksfagenes og erhvervsuddannelsernes prestige, der var i fokus. Det afspejler, at dét at forblive en dygtig håndværker i dag kræver rigtig meget, også ud over det rent faglige. Eksempelvis er man som selvstændig ofte nødt til at opkvalificere sig inden for emner som ledelse, forretningsudvikling og markedsføring for at få succes. Og er man svend, er det emner som samarbejde i teams og tværfaglig kommunikation på byggepladsen, der får stigende betydning, siger Heike Hoffmann.

Behovet for efteruddannelse slår til en vis grad igennem på landets AMU-centre, der efteruddanner primært faglærte på arbejdsmarkedet. Efteruddannelsesudvalget for Bygge/anlæg og industri noterede således i 2015 i sin kommentar til den seneste AMU-statistik (for 2014), at netop bygge/anlæg og tilknyttet industri – i modsætning til de fleste andre fagområder – oplevede en stigning i antallet af kursister på 4,8 pct. fra 2013 til 2014. Samt at det primært var de såkaldt 'fag-faglige' kurser, der var interesse for.

Seminarer for fulde huse
Hos Stark nikker man genkendende til tendensen. Byggecenterkæden har hen over vinteren gennemført gratis håndværkerseminarer om det nye bygningsreglement BR15 over hele landet.

Seminarerne blev udbudt i samarbejde med Videncenter for energibesparelser i bygninger, og stort set alle steder talte oplægsholderne for fulde huse. I en lang række byggecentre måtte man endda oprette ventelister på grund af efterspørgslen.
- Formålet med BR15-seminarerne har været at ruste håndværkerne til at gå ud og bygge efter de nye krav, primært på energiområdet. Bedømt på deltagelsen i byggecentrene har seminarerne ramt et stort behov blandt håndværkerne for at få en lettilgængelig oversigt over de regelændringer, som har direkte indflydelse på deres arbejde, fortæller kommerciel direktør Jørgen Holmgaard.

Han suppleres af tømrermester og bygningskonstruktør Rasmus Houg Larsen, der i slutningen af november 2015 var blandt deltagerne på Stark Kalundborgs BR15-seminar:

- Vi lever af, at det håndværk, som vi afleverer til kunderne, bare er i orden og overholder alle krav og regler. Samtidig yder vi en vis rådgivning i firmaet. Det kræver, at vi holder os ajour og følger udviklingen tæt. Derfor var seminaret rigtigt relevant for os, og vi har fået meget med herfra, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078