23948sdkhjf

Virksomheder skal præmieres når de opretter lærepladser

Undervisningsminister Ellen Thrane Nørby (V) åbner nu for en udligningsordning mellem virksomheder, som skal præmiere de virksomheder, der opretter praktikpladser med lærlinge. Til stor tilfredshed for Dansks Håndværk og Håndværksrådet .
Håndværksrådet glæder sig over, at undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) nu er parat til at genåbne den udligningsordning, som vil præmiere virksomheder, der tager uddannelsesansvar ved at oprette praktikpladser

"Det vil være positivt, hvis arbejdsmarkedets parter i fællesskab kom med et forslag til, hvordan systemet kunne skrues anderledes sammen, så der skabes flere praktikpladser, og jeg lytter gerne. Finansierede økonomiske incitamenter kan indgå i et sådant forslag". Det skriver undervisningsminister Ellen Trane Nørby i en mail til netmediet Altinget.

Håndværksrådet tager godt imod denne udmelding fra undervisningsministeren. Det bakker op om en ordning, der sender arbejdsgivernes penge retur til de virksomheder, der uddanner lærlinge. Håndværksrådets knap 18.000 små og mellemstore medlemsvirksomheder har savnet ordningen, efter den tidligere præmieordning blev lukket i 2013. Siden har der ikke været politiske signaler om at genåbne ordningen. Før nu.

”Vi ser rigtig gerne, at der bliver et økonomisk incitament gennem en omfordelingsordning. Så de virksomheder, der ansætter og uddanner lærlinge, bliver præmieret,” siger chefkonsulent Heike Hofmann, Håndværksrådet.

Der er kommet en ny reform af erhvervsuddannelserne. Her er der knapt 7.000 studerende, som aktuelt får brug for en praktikplads i en virksomhed. Hvis reformen skal have effekt, er det vigtigt, at der bliver oprettet et tilstrækkeligt antal praktikpladser i virksomhederne.

Heike Hoffmann fortæller, at det er de små og mellemstore virksomheder, som relativt uddanner flest lærlinge, og hun synes det er lidt urimeligt, at det er dem, der nu får på puklen for ikke at oprette nok praktikpladser.

”Jeg synes ikke, man skal skyde på de virksomheder, der allerede tager lærlinge og bede dem om at tage endnu flere. Jeg synes i stedet, at vi skal have flere virksomheder ind i kampen. Der er mange virksomheder, som slet ikke uddanner lærlinge. Det er på tide, de tager et medansvar. Når vi ved, vi kommer til at mangle faglært arbejdskraft i fremtiden, synes jeg, det er dobbeltmoralsk af virksomheder at brokke sig over manglen på faglærte, hvis de ikke påtager sig et medansvar for at uddanne lærlinge,” siger Heike Hoffmann.

Lige nu bruges virksomhedernes indbetalinger til Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag til at finansiere ydelsen til elever i praktikcentrene. Håndværksrådet ser gerne, at AUB-midlerne bringes i spil til lærepladser i virksomhederne.

”Vi skal finde en eller omfordelingsordning, som præmierer de virksomheder, der tager flest. Men der er både faglige og geografiske kriterier at tage hensyn til. Der er skoler, hvor der sker en overproduktion inden for nogle fag, mens der i andre fag er katastrofal mangel på kompetente ansøgere. Vi skal finde den rette balance for at undgå store flaskehalse på arbejdsmarkedet i fremtiden,” siger Heike Hoffmann.

Praktiktilskud vil hjælpe unge i job
Og hos Danske Håndværk er der tilfredshed:

"Det vil betyde meget for både virksomheder og de unge, at genetablere den udligningsordning, som virksomhederne selv betalte for på lærlingeområdet. Det er lang tid siden, at vi har set et så kærkomment forslag fra Christiansborg", lyder det fra Morten Frihagen, der er direktør i Dansk Håndværk.

Udligningsordningen betød, at virksomheder, der ikke havde lærlinge, via en udligning, betalte et tilskud til dem, der tog lærlinge ind. Samtidigt bidrog staten til ordningen, som dermed gjorde det muligt for små og mellemstore virksomheder at have flere lærlinge end økonomien ellers ville kunne bære.

"Det er typisk de små og mellemstore virksomheder, der uddanner unge. Og selv om det i stort omfang var firmaerne selv, der betalte ordningen, betød den, at dem, der tog ansvaret og besværet med praktikpladserne, fik en kompensation. Sidste år viste en opgørelse, at hver anden mindre håndværksvirksomhed har måtte skære i antallet af lærlinge, fordi politikerne har fjernet udligningsordningen. Så det er et helt rigtigt signal at få den genindført snarest muligt", forklarer Morten Frihagen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095