23948sdkhjf

Flere små virksomheder snyder bevidst i skat

Rigsrevisionen kritiserer i ny beretning SKATs kontrol af små virksomheder. Den er ikke effektiv nok. Der er fejl i halvdelen af selvangivelserne og risikoen for at blive taget i snyd er markant faldende. Flere snyder desuden bevidst.
Der er fejl i over halvdelen af de små og mellemstore virksomhedes selvangivelser, og virksomhedernes evne til at overholde skattereglerne er faldende. Samtidig snyder flere små virksomheder bevidst.

Det konkluderer Rigsrevisionen i en ny beretning om SKATs kontrolindsats overfor små og mellemstore virksomheder.

Generelt er Rigsrevisionen utilfreds med SKAT´s kontrolindsats i årene 2014 og 2015. Den har ikke haft den fornødne effekt.
Samtidig vurderer Rigsrevisionen, at der er en tendens til, at flere mindre virksomheder bevidst snyder, fordi risikoen for at blive opdaget er for lille.

De 870.000 små og mellemstore virksomheder manglede i fjor samlet ifølge Rigsrevisionen at betale 8,8 mia. kr. i skat. Beløbet måles i forhold til virksomhedernes beregnede "skattepotentiale".
.
SKATs nuværende stikprøvekontrol af de små og mellemstore virksomheders selvangivelser omfatter 3 pct. af virksomhederne. Den gennemføres som indsatsprojekter. Disse projekter vælges ud fra, i hvor høj grad de skønnes at bidrage til at inddrage det skatteprovenu, som staten mener den har krav på.

Det kan f. eks. være projekter, der retter sig mod svindel med negativ moms, eller projekter, der vedrører skat i forbindelse med internethandel.

Skat oplyser selv, at der på indsatsområderne er sket store reguleringer hos de kontrollerede virksomheder.

Men omvendt vurderer SKAT ikke, at indsatsen vil få nogen varig effekt på overholdelsen af skattereglerne.

Det fremgår af Rigsrevisionens beretning, at andelen af mindre virksomheder, der bevidst snyder, opgøres til ca. 10 pct. i de såkaldte ”compliance-undersøgelser”, som SKAT gennemfører.

I den seneste undersøgelse blev 3.000 små og mellemstore virksomheders skatteregnskaber gennemgået.
Fejlprocenten var på 56 pct.

Det fremgår samtidig, at andelen af virksomheder, der oplever en høj opdagelsesrisiko, er faldet dramatisk fra 2012 til 2014.’
I 2012 oplevede 64 pct. af virksomhederne, at der var en høj risiko for at blive opdaget for snyd med skat. I 2014 var andelen faldet til 38 pct.

Også for sort arbejde opleves opdagelsesrisikoen for at være faldende.

Rigsrevisionen opfordrer SKAT til at overveje, hvordan opdagelsesrisikoen kan øges og hvordan kontrolindsatsen kan få en varig effekt på virksomhedernes evne og lyst til overholde skattereglerne
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078