23948sdkhjf

Entreprenør får kartelbøde på halvanden mio. kroner

Entreprenørvirksomheden Juul & Nielsen dømt for at have udlånt tilbudspriser
Entreprenørvirksomheden Juul & Nielsen A/S, Glostrup, er tirsdag i retten i Glostrup blevet idømt en bøde på halvanden mio. kroner for tre overtrædelser af konkurrenceloven i forbindelse med den såkaldte kartelsag.

Dermed er retten nået frem til samme strafudmåling som krævet af anklageren, Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, også kaldet Bagmandspolitiet.

Der er tale om den fjerdestørste bøde i kartelsagskomplekset og den største i de indtil videre tre sager, der er afgjort ved dom.

Der tages ved strafudmålingen hensyn til antallet af ulovlige forhold og ikke mindst virksomhedens størrelse og omsætning. Juul & Nielsen havde i seneste regnskabsår en omsætning på cirka 200 mio. kroner.
Kartelsagen
Baggrunden for kartelsagen skal findes i kontrolundersøgelser, som Konkurrencestyrelsen foretog hos fem virksomheder i 2010. Sagen blev siden anmeldt til SØIK, Bagmandspolitiet.
I alt 33 virksomheder har været sigtet i kartelsagen.
20 virksomheder har accepteret bødeforelæg på i alt knap 28 mio. kroner.
Syv sager skal afgøres i retten. Indtil videre er tre sager ført ved byretten. I alle tilfælde er tiltalte fundet skyldig. Indtil videre er en dom anket til landsretten.
Fire virksomheder er undervejs gået konkurs.
En anklage er trukket tilbage.
Et firma har udsigt til tiltalefrafald, fordi det som det første har samarbejdet med myndighederne.

Udlånt priser

Juul & Nielsen er dømt for at have udlånt priser til konkurrerende virksomheder. Medarbejderen, der videregav priser, er ikke længere ansat, og Juul & Nielsens direktør Tommy Nielsen har under hele sagen nægtet ethvert kendskab til ulovlighederne. Han har forklaret i retten, at han indtil sagen kom frem, i sine 25 år i byggebranchen, aldrig havde hørt tale om begrebet lånepriser.

Juul & Nielsen og virksomhedens forsvarer, advokat Peter Stig Jakobsen, har under sagen flere gange understreget, at virksomheden ikke har været deltager i noget kartel, at ingen er blevet snydt, og at der ikke, som set i andre sager, er lagt såkaldte udregningsvederlag oven i priserne.

Forsvareren havde derfor krævet frifindelse, subsidiært en meget lavere bødestraf.

Dommen er anket

Juul & Nielsen A/S var tiltalt for i tre tilfælde i 2007 og 2009 at have udvekslet priser med konkurrerende virksomheder i forbindelse med to byggesager for Københavns Kommune og en enkelt for Roskilde Universitetscenter.

Ved sagens første retsmøde for knap to uger siden forklarede den nu tidligere ansatte hos Juul & Nielsen, at han havde sendt de pågældende mails og i et enkelt tilfælde en telefax til i alt fire virksomheder, som var kommet i tidnød ved tilbudsgivningen på de pågældende indbudte licitationer. En beregner fra N. H. Hansen & Søn bekræftede i retten, at han havde modtaget en mail med tilbudspris fra Juul & Nielsen ved en af de tre licitationssager.

Tre af de fire andre virksomheder, der har været involveret i de tre licitationer, har accepteret bøder uden retssag. Det fjerde firma, Julius Nielsen & Søn, er stillet tiltalefrafald i udsigt for som det første firma at have samarbejdet med myndighederne om sagernes opklaring.

Juul & Nielsens forsvarer, advokat Peter Stig Jakobsen, oplyser til Licitationen, at forsvaret og virksomheden mener, at dommen er forkert og at man derfor har besluttet at indbringe sagen for landsretten. I øvrigt har man ikke andre kommentarer.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125