Byggebranchen taber milliarder på dårlig kommunikation
Digitalisering skal gøre op med den dårlige – og dyre – kommunikation.
Men den manglende investering i it kan vise sig at være et dyrt fravalg. Det mener Ulrik Branner, der er partner og CCO i den danske iværksættervirksomhed Geniebelt. Han har lavet beregninger, som anslår, at der alene inden for nybyggeri [url][address]https://www.linkedin.com/pulse/t%C3%B8r-vi-ikke-tale-om-de-spildte-milliarder-ulrik-branner?trk=mp-reader-card[/address][name]bruges over 4 mia. kr. til at ombygge ting[/name][/url], der allerede er bygget. Og at halvdelen af dette beløb skyldes dårlig, forkert eller for sen kommunikation.
Men den manglende investering i it kan vise sig at være et dyrt fravalg. Det mener Ulrik Branner, der er partner og CCO i den danske iværksættervirksomhed Geniebelt. Han har lavet beregninger, som anslår, at der alene inden for nybyggeri bruges over 4 mia. kr. til at ombygge ting, der allerede er bygget. Og at halvdelen af dette beløb skyldes dårlig, forkert eller for sen kommunikation.
- Læg oven i dette de hundrede af millioner, der spildes på tvister og voldgift, fordi man ikke er enige om, hvem der gjorde hvad, og du har penge nok i samfundet til at betale for Aarhus Letbane næste år, og stadig have over en milliard tilbage på kistebunden, siger Ulrik Branner.
Han hæfter sig ved, at langt de fleste i byggebranchen nu har en smartphone, hvilket kan sætte skub på digitaliseringen. Ifølge Danmarks Statistik har den danske byggebranche taget et decideret kvantespring fra 2010 til 2015, hvor udbredelsen af mobilt bredbånd er vokset fra 37 til 91 procent.
Rådgivende ingeniører går forrest
GenieBelt selv mærker også interessen med 6.000 nyoprettede profiler i løbet af årets første 10 måneder. Og Ulrik Branner lægger da heller ikke skjul på, at han mener, at iværksættervirksomhedens nylancerede ”Management Dashboard” er en del af løsningen for branchen.
- Som kommune, bygherre eller totalentreprenør kan du nu få et fuldt opdateret live-overblik over hvem, der siger hvad – og hvornår. Du kan kontinuerligt se, hvor du er, og hvor du skulle være. Du kan se, hvad og hvem der har forsinket processen, siger Ulrik Branner.
Der er i øvrigt store forskelle på virksomhedernes it-fokus i byggebranchen. Således viste en undersøgelse fra sidste måned i Licitationen - Byggeriets Dagblad, at de rådgivende ingeniørvirksomheder investerer tre gange så meget i it som den gennemsnittet i den øvrige bygge- og anlægssektor.
Læs også: Rådgivende ingeniører styrker digitaliseringen i byggeriet
- De digitale værktøjer er en nødvendig forudsætning for, at branchen kan styrke sin forretning og produktivitet. Men det er mindst lige så vigtigt, at rådgiverne bruger de digitale værktøjer til at skabe værdi gennem hele værdikæden, og det kan vi se at de gør, sagde Henrik Garver, adm. direktør i FRI, dengang til avisen.
Vigtigt med gode rammebetingelser
Brancheforeningen Dansk Byggeri glæder sig over, at byggebranchen på bare fem år har rykket sig markant inden for anvendelsen af mobilt bredbånd.Men eftersom tallene fra Danmarks Statistik kun dækker over virksomheder med mindst 10 ansatte, er der naturligvis mange byggevirksomheder, der ikke er inkluderet.
- Og helt generelt er tendensen, at jo mindre virksomhed, jo mindre udbredelse af mobilt bredbånd og jo lavere it-investeringer pr. ansat. It er en dyr investering, ikke mindst hvis man er en mindre virksomhed. Men det er formentlig endnu dyrere at lade være. Derfor er det vigtigt at sikre rammebetingelser med gode afskrivningsmuligheder for at stimulere it-anvendelse og udbredelse, siger cheføkonom Bo Sandberg.