VIDEO: Building Green løfter ny grøn dagsorden
Virksomheder, beslutningstagere og professionelle tager stafetten og bringer med succesfuld messe byggebranchen ind i fremtiden
Og med over 150 udstillere, 115 talere og 25 seminarrækker er messen en uomgængelig dagsordensætter for fremtidens byggeri, som transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt (V) egentlig skulle bruge som overskrift til sin åbningstale.
Men ministeren aflyste med kort varsel og glimrede ved sit fravær.
Beredvilligt trådte en forhenværende minister, Lene Espersen, i dag direktør i Danske Arkitektvirksomheder, til, og sagde blandt andet i sin åbningstale:
”Bygninger og anlæg udgør 80 procent af realkapitalen i Danmark, altså landets vigtigste værdier, men de udgør også 40 procent af landets materialeforbrug og omkring 30 procent af alt det affald, der bliver produceret i Danmark - og påvirker vores miljø med mellem 20 og 25 procent. Derfor skal vi bygge klogere og mere bæredygtigt, for det vil vise sig på bundlinjen, netop fordi det er så store tal”.
Hun sendte de mange gæster afsted på den to-dages messe med et citat fra Abraham Lincoln, der påpegede, at ”du kan ikke slippe for morgendagens ansvar ved at undvige det i dag”.
Hårde facts
Og at danske virksomheder netop har det for øje, er for eksempel Ostnor et eksempel på.
Firmaet har med et vand- og vandhaneprojekt i samarbejde med Region Hovedstaden og Herlev Hospital formået at spare sygehuset for 37 procent vand og 63 procent energi til varmt vand - en besparelse på omkring 4,6 mio. kroner.
”Det er fantastisk spændende at samarbejde med bygherrer og arkitekter. Og det er ikke tungt, som man kunne frygte, men tidskrævende. Når du møder den person, der for eksempel har med drift og vedligehold at gøre, vil han meget gerne bære det videre. Men han har også meget andet i sit system, for at vi kan få vores idéer på plakaten. Så for at overbevise dem om, at vores system er rentabelt, skal vi have hårde facts på bordet. Og eksempelprojekter. Vi har cases på alle paletterne, og det skal være sammenlignelige”, siger projekt- og energirådgiver Claus Dennis Jønsson til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Droner på BG
Også helt ny teknologi blev vist frem på messen.
Landinspektørfirmaet LE34 havde for eksempel en højteknologisk drone med, der hjælper virksomheden med at opmåle og skabe de digitale modeller, der blandt andet skaber grundlaget for bæredygtigt byggeri.
Et emne, som også paneldeltagerne Gyrithe Saltorp, direktør i bygningsstyrelsen, Bjarne Hammer, partner hos schmidt hammer lassen, Signe Kongebro, partner hos HLA og Steffen Gøth, direktør i Byggeri og drift hos Cowi, kom ind på.
Der var bred enighed om, at digitaliseringen af byggeriet er en omvæltende og overvejende positiv bølge, der kan sikre mere fleksibilitet hos forslagsstillerne, bedre produktionsgange og mere overblik over levetid og drift - helt hen til de fremtidsår, når renovering står for døren.
”Men en digital model er ikke mere begavet end de input, den får. Derfor kræver det fortsat et meget bred og udvidet samarbejde i branchen”, sagde Signe Kongebro blandt andet.
Norsk stjerne
Building Green fortsætter i dag, hvor programmet som i går også vil være tætpakket.
Det Bæredygtige Element-prisen bliver uddelt og en repræsentant for den verdensberømte norske tegnestue Snøhetta kigger forbi, nemlig seniorarkitekt Tine Hegli, der vil spørge hvordan byggebranchen i almindelighed og arkitekter i særdeleshed kan bidrage til det fossilfrie samfund.
Desuden blænder Building Green op for ”det grønne monopol” hvor bolden bliver givet op til debat om den grønne omstilling med deltagelse af blandt andre Martin Lidegaard (Rad.), Michael H. Nielsen, dir. i Dansk Byggeri, Jens Joel (S) og Tom Saxlund, som er områdedirektør i Nykredit.