23948sdkhjf

Flere lån til virksomheder udenom banken

Lånebaseret crowdfunding er ved alvor ved at få fat i Danmark. Nye portaler klar til offensiv efter investeringer i nye IT-platforme.
Lånebaseret crowdfunding, hvor private og professionelle kan låne direkte til virksomheder uden om bankerne, er så småt begyndt at få fat i Danmark.

Den mest kendte låneplatform for mindre virksomheder, Lendino, har ifølge adm. direktør Asger Trier Bing nu formidlet 25 lån til mindre virksomheder til en samlet værdi af 11 mio. kr. til en gennemsnitlig rente på 6,6 pct.

Det største lån er på 1,9 mio kr. og det mindste på 100.000 kr. Renterne på disse lån varierer mellem fem og 10 pct. afhængig af lånets omfang, løbetid og debitors kreditværdighed.

Lendino blev stiftet i 2013, men det har taget tid at blive godkendt i Finanstilsynet og bygge IT-platformen op. Derfor er långivningen først for alvor kommet i gang i år.
Direktør Asger Trier Bing siger til Industinyt Idag.dk, at Lendino også samarbejder med en bank, Fælleskassen, som den deler værdier med.

En konkurrent til Lendino, Flex Funding, har været på markedet i et halvt år. Ifølge direktør Henrik Vad har Flex Funding formidlet over syv mio. kr. i lån – yderligere 12 mio. kr. i lån er på vej til at blive rullet ud.

Flex Funding har ikke alene en dansk, men også en europæisk licens og kan derfor også låne ud i fremmed valuta. Flex Funding er ene om at udbyde sine lån ved en auktion blandt långiverne. Udlånsrenten afhænger af långiverinteressen og debitors kvalitet. Typisk ender lånet på en rente på plus/minus seks pct. afhængig af lånets omfang, løbetid og debitors kreditværdighed.

Henrik Vad siger til Industrinyt I DAG.dk, at Flex Funding for alvor vil markedsføre sig i den kommende tid.

Selskabet har brugt mange kræfter på at bygge IT-platformen op.

Det har hidtil ikke været svært for de to platforme at rekruttere långivere, da de får en væsentlig højere rente end i pengeinstitutterne. Hos Lendino kan man som långiver yde lån på ned ti 1.000 kr. På Flex Funding helt ned til 200 kr.

Her kan man også udbyde det lån, man har været med til at give, til andre långivere, hvis man får behov for at gøre sig likvid.

Crowdfunding er generelt en låneform i vækst på internationalt plan. Lånebaseret crowdfunding for mindre virksomheder er dog foreløbig kun en mindre del af crowfunding-aktiviteten.

Den også omfatter donationsbaseret crowfunding – hvor der ofte gives penge til velgørende formål eller reward-baseret crowdfunding, hvor bidragyderne får en belønning- f. eks. i form af varer fra det firma, man er med til at finansiere.

Endelig findes der aktiebaseret crowdfunding, hvor private og professionelle investorer investerer direkte i virksomheder mod at få en andel af dem.

Crowfunding ventes at få stor udbredelse i de kommende år. I England anslås det britiske marked for crowdfunding i alle former at udgøre en værdi af foreløbig 14 Mia kr. i 2014
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.113