Vismændene saver regeringens boligjobordning midt over
Det er svært at finde et eneste samfundsøkonomisk argument for boligjobordningen, mener de økonomiske vismænd
Her går Det Økonomiske Råd, som vismændene formelt hedder, særdeles hårdt til den boligjobordning, som den nye regering, sammen med Dansk Folkeparti, Alternativet, SF og De Konservative, har genindført. Oprindeligt gjaldt boligjobordningen i 2011-14.
Vismændene skriver, at det "samlet set er svært at se gode samfundsøkonomiske argumenter for boligjobordning".
Vismændene peger på de tiltagende lønstigninger i bygge- og anlægssektoren, der, ifølge vismændene, inden for et par år kan give flaskehalsproblemer i sektoren.
Vismændene henviser desuden til undersøgelser fra Rockwool-fonden og konsulentvirksomhed Damvad Gruppen, der viser, at boligjobordningen ikke mindsker sort arbejde mærkbart, hvilket ellers var en af hovedargumenterne for at indføre den.
Vismændene finder heller ikke bevis for, at boligjobordningen mindsker gør-det-selv arbejde til fordel for arbejdsudbuddet.
Håndværksrådet går ikke overraskende i rette med vismændenes konklusion.
- Det nuværende økonomiske opsving er meget skrøbeligt. De små og mellemstore virksomheder ser med bekymring på udviklingen i de store lande, hvor tilbageslagene i Kina og Rusland samt uroen i Ukraine og Mellemøsten udgør en stor risiko for en opbremsning i den internationale økonomi, siger Håndværksrådets formand Niels Techen i en skriftlig kommentar.
Håndværksrådet henviser desuden til, at vismændene tidligere har rost ordningen. Det var imidlertid i 2011 og derfor i en anden økonomisk situation.
Også hos erhvervsorganisationen TEKNIQ, der repræsenterer 3000 virksomheder i installationsbranchen, er man undrende over for vismændenes konklusion.
- Vismændene tager fejl. Virkeligheden er, at økonomiske incitamenter fungerer. Boligjob-ordningen virker jo. Den sørger for, at der er arbejde også uden for storbyerne, siger administrerende direktør Niels Jørgen Hansen.
/ritzau/
Kilde: /ritzau/