Malerfaget ude af Boligjobordningen
Med en grøn udgave af Boligjobordningen kan udspillet til finanslov 2016 udelukke malerfaget
”Det er virkelig ærgerligt for et fag som malerfaget, at vi dermed kan falde ud af ordningen. Vores medlemmer har om nogen kunnet mærke effekten af flere ordre fra privatkunder og et fald i efterspørgslen på sort arbejde”, siger Ole Draborg, Danske Malermestres direktør.
Der er endnu ikke offentliggjort en liste over de grønne tiltag, som politikerne påtænker at løfte de grønne privatinvesteringer med, dog er det kendt, at Boligjobordningen ændres på to måder: Beløbet sættes op til 18.000 kr., og det deles på to områder – 12.000 til grønne boligforbedringer og 6000 til serviceydelser, som f.eks. rengøring.
Men umiddelbart har Danske Malermestres direktør svært ved at se, at der reelt vil komme mange opgaver til byggeriet via en grøn Boligjobordning.
Gør regning uden vært
”Andre brancheorganisationer har udtrykt fuld opbakning til, at ordningen målrettes grønne investeringer, men jeg tror, at de er blevet lidt forblændede af det grønne. De gør regning uden vært, hvis de tror, at det bliver en fordel for deres medlemmer. Realistisk set kan en grøn ordning ende i det rene ingenting og drukne i regler og administration, for hvad er egentlig grønt? Ser man på Boligjobordningens nuværende positivliste, er der ikke meget, der ubetinget kan siges at være grønt. Og erfaringerne med tidligere tilskudsordninger til energiforbedrende foranstaltninger er generelt, at de har fået meget lille betydning”, siger Ole Draborg.
Danske Malermestre har flere gange kunnet påvise, at fradraget for håndværksarbejde i Boligjobordningen har gavnet malerbranchen. Senest viste vores Konjunkturundersøgelse for 2. halvår 2015, at bortfaldet af ordningen i 2014 betød, at 40 pct. af medlemmerne mistede omsætning og 22 pct. har måttet afskedige medarbejdere. Hele 37 pct. har også oplevet, at de har fået flere forespørgsler om sort arbejde.