Roskilde-skole udskifter MgO-plader for millioner
Det er uvist, hvem som bærer det økonomiske ansvar for fadæsen.
Det skriver lokalavisen Dagbladet Roskilde.
De såkaldte magnesiumoxidplader - eller MgO-plader - suger fugt fra luften, som kan trænge ind i bygningen og udleder væske, der giver byggeskader.
Der er ingen sundhedsfare forbundet med pladerne. Det er alene et teknisk problem, fordi det har vist sig, at pladerne suger fugt fra luften, så meget at de drypper saltholdigt vand, med byggeskader til følge. Der er dog ingen sundhedsfare.
Kommunens vurdering fra entreprenøren lyder i første omgang på en omkostning på to-tre mio. kroner, men det er endnu uvist, hvor regningen ender.
- Hvis det viser sig, entreprenøren har lavet en fejl, skal han betale for det, så derfor venter man på de første retsafgørelser på det her område, siger Roskilde Kommunes bygningschef Lauge Brandt til Dagbladet Roskilde.
Pladerne blev dog monteret, mens de endnu var godkendte. Problemet gik op for kommunen i marts, og der endnu ikke lagt en tidsplan for, hvor pladerne bliver udskiftet. Hensigten er løbende at udskifte dem, der ikke berører skolens drift, og tage resten i sommerferien.
Pladerne er siden 2010 blevet anvendt i vid udstrækning og vil ifølge Byggeskadefonden medføre udgifter for 800 millioner kroner i offentligt støttet boligbyggeri og yderligere 800 millioner kroner i andet byggeri, skriver Dagbladet Roskilde.