Lærlinge på steroider
Doping på erhvervsuddannelserne kan være væsentligt større end antaget
Det viser en ny stor undersøgelse, som Statens Institut for Folkesundhed står bag. 3,4 procent af drengene på erhvervsskolerne har taget anebole steroider eller lignende stoffer. På gymnasierne er det tal under én procent.
Det skriver Mester Tidende
Genkender problemet
Hos Erhvervsskolernes Elevorganisation genkender man billedet af elever på steroider.
”Det overrasker mig desværre ikke. Jeg har i udtryk af, at flere unge fra erhvervsuddannelserne går i fitnesscentre end dem fra gymnasierne, bl.a. fordi de får at vide fra skolerne, at det er smart at styrke kroppen, på grund af det hårde fysiske og nedslidende arbejde, de udsættes for.
Og når man kommer i et miljø, hvor der er meget fokus på kroppen, bliver man også meget mere eksponeret over for doping og steroider, siger Mie Hovmark, formand for Erhvervsskolernes Elevorganisation.
Bryster og mindre testikler
Antidoping Danmark frygter, at omfanget af misbruget kan være endnu større end tallene i Ungdomsrapporten viser.
Læs også: Mester skal være rollemodel
”Vi ved, at spørgsmålet omkring doping og steroider er omgærdet med en masse tabuer og mørke tal, så jeg er bekymret for, at tallet ude på erhvervsskolerne kan være væsentligt højere, end det vi ser i Ungdomsrapporten. Vi ser en større andel med hjertekarsygdomme og en lavere forplantningsevne blandt brugere af steroider.
Derudover er der fire gange så høj dødelighed blandt folk, der har brugt steroider, og endelig er der en risiko for at mænd kan udvikle bryster og få mindre testikler”, siger forebyggelseskonsult Malene Radmer Johannisson, Antidoping Danmark.
Skole afviser problemet
Antidoping Danmark oplyser, at man samarbejder med nogle enkelte erhvervsskoler, men efter den nye erhvervsskolereform er trådt i kraft med øget fokus på motion og trivsel, mener organisationen, at spørgsmålet omkring brugen af doping og steroider må højere op på dagsordenen.
På EUC Nordsjælland har man været med til at formulere spørgsmålene i undersøgelsen. Her har man selv to motionsrum, som eleverne frit kan benytte samt samarbejder med Dansk Firmaidræt, men til gengæld fokus på doping og steroider.
”Nej, vi har ikke konstateret noget problem. Vi har haft emnet oppe på vores ledermøde, men der er ikke nogen, der har observeret noget mistænkeligt. Vi har 2.000 elever i huset, som er letpåvirkelige, og hvis vi begynder at italesætte det her, risikerer vi bare, at nogen synes det er spændende og begynder at flirte med tanken om at bruge stofferne.
Vi mener ikke, der er noget problem”, siger Frank Tonsberg, direktør på EUC Nordvestsjælland.