23948sdkhjf

Uafsluttede byggesager hober sig op i Helsingør

I Helsingør er der cirka 2.600 uafsluttede byggesager, og det har konsekvenser for behandling af nye byggeansøgninger, påpeger Dansk Byggeri. En pointe, som kommunen erkender
Cirka 2.600 byggesager. Så mange ligger i øjeblikket og venter på at blive afsluttet i Helsingør Kommune.

Ifølge Søren Aarup, områdechef for kommunens Center for Teknik, Miljø og Klima, hænger puklen af gamle sager sammen med et primært fokus på at få meddelt tilladelse hurtigst muligt, så byggerierne kan gå i gang.

”Det er et udslag af, at vi med de ressourcer, vi har til rådighed, har prioriteret at behandle nye ansøgninger, så spaden kan komme i jorden”, siger Søren Aarup og understreger, at de 2.600 uafsluttede sager ikke er eksempler, hvor en part står og venter på en byggetilladelse. Knap 70 procent får tilladelse inden for fire uger, oplyser han.

I halvdelen af de uafsluttede sager mangler kommunen afsluttende oplysninger fra bygherre, mens de i den anden halvdel umiddelbart godt kunne gå i gang med at afslutte - men i stedet er der altså fra politisk side truffet beslutning om, at arbejdet med at meddele tilladelse, skal prioriteres først. Er der luft i systemet, typisk om vinteren, går man ind og afslutter sager, påpeger han.

”For halvandet år siden havde vi 3.400 uafsluttede sager, så vi har lavet et attack”, siger Søren Aarup og understreger, at kommunen desuden afslutter, når der handles med ejendomme.

Her tager sælger af ejendommen typisk fat i kommunen, som så kigger på, om der mangler oplysninger fra bygherre, eller om de umiddelbart kan afslutte sagen.

”Det er selvfølgelig tid, som går fra de primære ansøgninger. Hvis ikke vi havde puklen, så var der endnu mere tid til de primære ansøgninger”, siger han.

En pointe, som Dansk Byggeri netop påpeger.

”Kundernes sager bliver simpelthen forlænget, fordi ressourcerne i kommunen er bundet op på gamle sager. De uafsluttede sager tager altså tid fra de nye”, siger Niels Tolstrup, regionskonsulent for Dansk Byggeri Nordsjælland og henviser til Dansk Byggeris analyse af kommunernes erhvervsvenlighed 2015, som viser, at den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for byggesager i Helsingør er 122 dage, mens den gennemsnitlige sagsbehandlingstid på landsplan er 63 dage.

Og en længere sagsbehandling af byggeansøgningerne er ikke kun irriterende for den enkelte, der venter på at sætte et byggeri i gang, det rammer også byggebranchen, påpeger Jørgen Simonsen, formand for Dansk Byggeri Nordsjælland.

Ressourcer er nødvendige

”De bliver simpelthen nødt til at få nogle ressourcer ind, så de kan rette op på den her pukkel. Der er i den grad brug for prioritering”, siger han og henviser til, at overskydende penge fra den kommunalt finansierede organisation Business & Events Elsinore, der har opløst sig selv, vil være et oplagt sted at starte.

”Skal der mere til, så må de sætte det i gang”, siger han.

Der er knap 2,516 mio. kroner tilbage, hvoraf Center for Erhverv, Politik og Organisation har anbefalet at anvende 640.000 kroner til at komme en pukkel af opgaver på udbudsområdet til livs, og de resterende til dels at få lukket de gamle byggesager og dels til at sætte fart på udarbejdelse af nye lokalplaner. Et emne, der blev taget op på et økonomiudvalgsmøde i sidste uge, men politikerne er ikke nået til enighed og har derfor udskudt sagen.

Ærgerligt, mener Jørgen Simonsen, der håber på en snarlig afgørelse og opprioritering af området.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095