Kloakmester fremtidssikrer nybyggeri med rottesikre stålrør
Et nybyggeri i Hjerting ved Esbjerg har som et af de få steder i Danmark fået etableret et kloaksystem af stålrør, der sikrer huset mod ubudne rotter, og derfor samtidig sikrer husets klimaskærm
Han etablerede et stålkloaksystem under huset, da bygherre ønskede at rottesikre det nye hus ved at betale én procent mere af den samlede byggesum og få stålrør i husets kloaksystem.
Det er en forholdsvis ny kloakløsning inden for byggeri, hvor man lægger stålrør under boliger og bygninger i stedet for plastikrør.
Ifølge Mikael Skov kan et uønsket besøg af rotter have langt flere og vidtrækkende konsekvenser, end dem som umiddelbart ses inden for husets vægge. Gnaver en rotte sig igennem et kloakrør, kan den ødelægge både husets dampspærrer og isolering, hvor den bygger rede.
”Med de krav der er til tætheden og isoleringen af nye huse og bygninger i dag, er det meget relevant at rottesikre sit nye hus. Hvis en rotte har ødelagt isoleringen og dampspærren, bliver et hus mærkbart dyrere at varme op. Og skal isoleringen laves igen, koster det mange penge”, forklarer Mikael Skov.
Årlig vedligeholdelse
Mange rottesikrer i dag bygninger med rottespærrer i skelbrønden, der kræver årlig vedligeholdelse, og som, ifølge Mikael Skov, ikke altid holder rotterne ude.
Stålrør kræver ingen vedligeholdelse, og rotterne kan ikke gnave sig igennem og ind i bygningerne. Beregninger, foretaget af Danske Kloakmestre, viser, at stålrør i et nybyggeri på cirka 200 kvm med to badeværelser, et køkken og et bryggers, vil være tilbagebetalt på 16 år, hvis man sammenligner med udgifter til en rottespærrer.
Danske Kloakmestre har længe været fortaler for at bruge stålrør i byggeriet i stedet for plastikrør for at undgå dyre og ressourcekrævende rotteskader.
”Vi anbefaler stålrør, fordi det er den billigste og bedste måde at rottesikre på. Stålrør holder i 100 år for en merpris på godt en procent ved nybyggeri. Hvis man sætter det op imod, hvad det koster at få udbedret skader efter rotter, eller hvad en rottespærre koster i årlige serviceudgifter, så burde stålrør være et krav i bygningsreglementet,” siger Henning Lübcke, formand for Danske Kloakmestre, og fortsætter:
Ingen efteruddannelse
Henning Lübcke understreger, at det ikke kræver efteruddannelse af kloakmestre og rørlæggere at lægge stålrør i stedet for plastikrør, da det er de samme principper, der gælder.
Ifølge Mikael Skov er det ikke kun ved nybyggeri, at man kan rottesikre med stålkloakrør. I forbindelse med større renoveringer, hvor gulve i bad og køkken alligevel skal brydes op, kan man med fordel skifte plastikrørene ud med rottesikre stålrør.
brahe