Sådan forvandler man sten til svamp
Klimafliser, alsidig vandhåndtering og nye forbedrede permeable belægninger kommer til at præge de danske byers planløsninger og gadearkitektur
Men når det lykkes, vil der være mange gevinster.
Fremtidens vej, fortov og cykelsti stiller langt flere krav til de nye voldsomme regnskyl og allerede nu er der lagt mange kræfter i forskning og udvikling, blandt andet ved medvirken af Realdania-kampagnen Klimaspring og virksomheders samarbejde med Teknologisk Institut.
Skal testes mere
At belægninger skal kunne opsuge og forsinke de øgede regnmængder har været et mål for kommuner, planlæggere og arkitekter længe.
Ifølge august-nummeret af Beton (3/2015) har man anvendt permeable belægninger i Europa og USA de seneste 15-20 år.
Blandt andet har flisefabrikanten Midtgaard A/S købt rettighederne til en flise udviklet af amerikanske Hydro-Flo.
Men det har ikke været uden startvanskeligheder, og stenen levede i begyndelsen ikke op til de danske krav fra blandt andet de ambitiøse klimakvarterer, som for eksempel Sankt Kjelds Plads på Østerbro.
Prototype klar
Her har arkitektvirksomheden Tredje Natur ambitioner om ikke blot at undgå flere oversvømmelser - som København især oplevede i 2010 og 2011 - men også at fremtidens fortove skal opsamle og håndtere regnvand, så det kan bruges andre steder, i springvand eller til at vande træer og byhaver.
Og nu er der fundet en prototype på den såkaldte Klimaflise, der skal testes for at vise, om den lever op til forventningen om at genoprette det naturlige kredsløb mellem nedbør, terræn, beplantning og undergrund.
Men vejen fra idé til funktion er lang:
”At partikler over tid mindsker flisens og faskinens evne til at transportere vand har været en af de grundlæggende udfordringer sammen med betonflisens holdbarhed og robusthed”, siger projektleder Jeppe Ecklon til Beton-magasinet.