23948sdkhjf

Kæmpe faskine skal holde Niels Bohr Bygningen tør

14 HT-busser på én lang række og i to lag. Så meget fylder den nye regnvandsfaskine, der netop nu graves ned ud for Niels Bohr Bygningen på Københavns Universitet
Anlægsgartnerfirmaet OKNygaard er i øjeblikket i gang med en af sine hidtil største opgaver til dato. På byggeriet af Niels Bohr Bygningen i København graver OKNygaard i øjeblikket en af landets hidtil største faskiner ned.

Faskinen har en volumen på 1305 kbm, er hele 63 meter lang, 8 meter bred og 2,5 meter høj og består af flere end 4500 faskineblokke. Den indgår som et helt centralt element i klimasikringen af de nye laboratorier til Niels Bohr Bygningen, der rummer nye laboratorie- og undervisningsbyggeri til Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet

”I OKNygaard har vi nedgravet utallige regnvandsfaskiner, men det her er ubetinget den største, vi har arbejdet med, så det er en sjov opgave”, siger Henrik Vittrup, projektleder hos OKNygaard, der står for klimasikringsentreprisen på byggeriet.

Imponerende syn

Faskineblokkene produceres og leveres af den tyske producent Graf og ankommer til byggepladsen på 15 store lastbiler, efterhånden som byggeriet skrider frem. Lige nu er godt totredjedel af læsset ankommet,

”Faskinens dele fylder ret meget på byggepladsen, og det er imponerende at tænke på, at det hele bliver gravet ned i jorden. Hvis man er i området, vil jeg helt klart anbefale, at man slår et smut forbi byggepladsen og ser ind over hegnet. Det er de mange store sorte blokke, man kan se toppen af, der bliver til faskinen”, siger Henrik Vittrup.

Sikker drift

Faskinen placeres ud for Niels Bohr Bygningens store forskerkælder. En lermembran langs kældervæggen sørger for, at det opsamlede vand i faskinen kun kan trænge ned i jorden og ikke ind i selve kælderen.

En indbygget inspektionstunnel gør det samtidig muligt at komme ind i faskinen, rense den og udføre en eventuel fejlfinding, hvis der mod forventning skulle opstå problemer.

”Faskinen kommer til at håndtere store mængder regnvand. Derfor er det naturligvis vigtigt, at den virker optimalt, og at vedligehold og eventuel fejlfinding kan ske let og hurtigt, så der ikke sker vandskader i de omkringliggende bygninger. Det er det, blandt andet lermembranen og inspektionstunnelen sørger for”, siger Henrik Vittrup.

Niels Bohr Bygningen skal stå klar ved årsskiftet 2016/17.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109