23948sdkhjf

Ny regnskabslov kan forværre SMV’ers lånemuligheder

Regeringen fritager i ny regnskabslov de mindste virksomheder fra en række oplysningspligter. Problematisk når højrisikovirksomheder skal i banken, mener Danske Revisorer - FSR
Ringere samhandelsvilkår og dårligere lånebetingelser i banken kan blive konsekvensen, hvis små virksomheder skærer antallet af oplysninger i årsregnskaberne ned til det minimum, en ændring i regnskabsloven nu tillader.

”Vi ved generelt, at små virksomheder er behæftet med høj risiko, og at der tabes flere penge her end hos større virksomheder. Så hvis den enkelte virksomhed vælger at holde oplysninger tilbage, får de endnu et tryk i anseelsen hos bankerne, og det resulterer i, at de kan låne mindre til højere renter og dårligere lånevilkår”, siger erhvervspolitisk direktør i Danske Revisorer - FSR, Tom Vile Jensen.

Stor risiko ved de små


Risikoen for, at banker, leverandører og andre kreditorer lider tab på at låne ud til små virksomheder er markant større, end hvis de låner ud til større virksomheder, viser tal fra kredit- og markedsinformationsvirksomheden Experian.

Fordi virksomheder ikke længere er forpligtede til at oplyse omsætning og antal ansatte, deler Experian virksomhederne op efter balancesummen, som er et udtryk for de samlede passiver og aktiver i en virksomhed. En typisk virksomhed med en balancesum på 3 mio. kroner vil have 5-6 mio. kroner i omsætning og 8-10 ansatte.

Halvdelen af de mindste virksomheder bliver af Experian kategoriseret som risikogruppe ’høj’ eller ’meget høj’. For de større virksomheder er færre end hver femte virksomhed i samme grupper.

Professionel fremtræden i tal

Og det hjælper ikke de små virksomheder, der i forvejen har det hårdt, at skære ned på oplysningerne i deres årsregnskaber.

”Banker og andre virksomheder er forsigtige med at låne til og handle med de her virksomheder, fordi tallene viser, at man skal være særligt varsom. Derfor er der god mening i, at virksomhederne optræder så professionelt og ordentligt som overhovedet muligt, og det gør man jo blandt andet ved at lægge nogle informative regnskaber frem, der viser, at man har styr på sit hus”, siger Tom Vile Jensen.

I webbureauet Smartpage ser direktør og stifter Anders Ebdrup store fordele i et detaljeret og troværdigt årsregnskab.

”Det er vigtigt for mig, at mine kunder kan se, at vi tjener penge, og at vi ikke er væk i morgen. Det betyder noget for den type kunder, vi henvender os til. Da vi var blevet et ApS, ønskede vi at opstille og udsende det første regnskab så hurtigt som muligt, så potentielle kunder kunne se vores tal. Jeg undersøger jo også selv, om mine nye kunder har en god økonomi”, siger han.

Læs også: Skive-tømrer håber at flytte ressourcer fra revision til tilbud
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.335