23948sdkhjf

Dansk Håndværk tilfreds med arbejdsklausuler

Intet problem for de små og mellemstore virksomheder, at kommuner strammer op på krav ved byggeopgaver, mener Dansk Håndværk
Næsten alle kommuner anvender nu i meget høj grad arbejdsklausuler, når de laver kommunale udbud og langt de fleste bruger også sociale klausuler for at sikre praktikpladser, viser en ny undersøgelse.

Og det er ikke noget problem, lyder det fra håndværkernes arbejdsgiverforening, Dansk Håndværk.

- Det er helt i orden, hvis man kræver, at den virksomhed, der har fået ordren af kommunen overholder regler om løn og arbejdsbetingelser. På den måde bliver hovedentreprenøren givetvis være mere omhyggelig med at vælge ordentlige virksomheder, der ikke spekulerer i udenlandsk arbejdskraft til alt for lave lønninger, forklarer direktør i Dansk Håndværk Morten Frihagen.

Undersøgelsen, der er lavet af kommunernes landsforening, viser også, at der er en stigende tendens til at kræve at virksomheder skal have lærlinge for at kunne få del i byggeopgaverne. Og det krav er også til at leve med for virksomhederne:

- Det er jo de små og mellemstore virksomheder, der trækker læsset med at uddanne den kommende arbejdskraft. Så for langt de fleste er det ikke noget problem. Og hvis kravet også gælder hovedentreprenøren, så kan det være med til at få flere af de store virksomheder i gang, mener Morten Frihagen.

En enkelt ting i undersøgelsen glæder særligt hos håndværkernes arbejdsgivere. Kommunerne svarer nemlig, at de i stigende grad også afsætter ressourcer til at kontrollere om kravene også efterleves:

- Det lyder da rigtigt fornuftigt. På den måde kan vi forhåbentlig undgå nogle af de sager, der har været på store byggepladser de senere år, hvor det viser sig at udenlandsk arbejdskraft ikke har arbejdstilladelse, ikke får overenskomstmæssig løn eller betaler skat og moms. Så det er fint at kommunerne holder øje med, hvad der foregår, siger Morten Frihagen.

Arbejdsgiverforeningen har selv indført bestemmelser, om at medlemmernes udenlandske underentreprenører og ansatte skal aflønnes og arbejde efter overenskomsten regler. Og den bestemmelse tages meget alvorligt i forhold til at kunne være medlem af Dansk Håndværk. Dermed sikres det at hovedentreprenører roligt kan vælge blandt de virksomheder der er organiseret på arbejdsgiversiden i Dansk Håndværk.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081