23948sdkhjf

Støtte til at jævne faldefærdige huse med jorden

Kommunerne kan bruge statsmidler til nedrivning af faldefærdige bygninger
Kommunerne har i 2010 og 2011 givet støtte til at istandsætte eller nedrive knap 1.500 dårlige huse på landsplan. Det viser foreløbige tal fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter. Og nedrivningen kan fortsætte, selvom de 250 mio. kr. i Indsatspuljen er brugt. Kommunerne kan nemlig bruge midler, der er øremærket byfornyelse.

Landets 98 borgmestre får således i dag, tirsdag den 14. februar, et brev fra minister for by, bolig og landdistrikter. I brevet gør ministeren kommunerne opmærksomme på, at der på finansloven i år er afsat ca. 278 mio. kr. til byfornyelse, hvoraf en større andel kan bruges til at medfinansiere nedrivning af faldefærdige boliger i landdistrikterne.

Udover at gøre opmærksom på byfornyelseslovens muligheder for at nedrive dårlige huse, vil ministeren med brevet sende et signal til borgmestrene om, at han er opmærksom på, at flere kommuner i yderområderne har store udfordringer med faldefærdige huse, der både tiltrækker sociale nomadefamilier og skæmmer landskabet, og derfor er i fuld gang med forskellige initiativer på området.

Carsten Hansen har eksempelvis igangsat en evaluering af de nuværende værktøjer til at komme faldefærdige boliger til livs. Og ministeren er også parat til at se på, om der er behov for at ændre lovgivningen på området, så kommunerne får endnu bedre muligheder for at slippe af med de allerdårligste huse.

Uvished om antallet af faldefærdige huse

- Landdistrikterne står over for store udfordringer. Og vi må erkende, at den samfundsmæssige og økonomiske udvikling i de senere år, har ramt hårdt i vores yderområder. Ikke mindst dårlige og faldefærdige boliger er blevet et mere påtrængende problem, siger Carsten Hansen.

Ministeren løfter også sløret for, at hans ministerium har planer om at afdække, hvor mange dårlige boliger, der er på landsplan.

- I dag har vi ikke det fornødne overblik over antallet af huse, der er i så dårlig stand, at de bør rives ned.

Statens Byggeforskningsinstitut har tidligere skønnet, at der er mere end 50.000 potentielt dårlige boliger i landområderne og de mindre byer. Men vi kender ikke det nøjagtige antal, og vi ved ikke præcis, hvor husene er placeret. Og det gør det vanskeligt at følge udviklingen og sætte ind, der hvor det er mest påkrævet, forklarer ministeren, der derfor er i gang med at undersøge mulighederne for at udvikle et værktøj til kortlægning af boligerne.

Yderligere oplysninger kan får hos kommunikationschef Thomas Bille Winkel, tlf.: 41 71 77 11.

Disse 10 kommuner har brugt Indsatspuljen mest:

I 2010 og 2011 var der afsat 250 mio. kr. i Indsatspuljen til renovering og nedrivning af faldefærdige huse i landdistrikterne.

Ifølge indberetninger fra kommunerne har de i 2011 og 2012 truffet beslutning om istandsættelse eller kondemnering af 1.310 huse efter Indsatspuljen.

Foreløbige tal viser, at følgende kommuner har truffet flest beslutninger:

1. Lolland: 185

2. Morsø: 178

3. Lemvig: 140

4. Faaborg-Midtfyn: 103

5. Skive: 67

6. Mariagerfjord: 64

7. Guldborgsund: 60

8. Jammerbugt: 48

9. Billund: 45

10. Assens: 51

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094