23948sdkhjf

Tørt brænde via container med solfangeranlæg

Innovativ maskinkonstruktør fra Sydsjælland har udviklet energirigtig ovn til tørring af brænde. Opskriften? En container påført et solfangeranlæg.
Forbrugerne foretrækker tørt brænde. For det giver den største varmeudnyttelse. Men en energikilde som træ behøver selv energi til at forvandle sig til tørre brændeknuder – hvis tørringen foregår i et industrielt anlæg.

Og det gør den som regel, fordi forbrugerne ofte ikke har tålmodighed med at lade naturen ordne processen over mange måneder via en brændestak i haven. Så de køber brænde, hvor tørringen er foregået i såkaldte tørreovne, som kræver masser af energi til opvarmningen.

I stedet for at bruge store energiressourcer og masser af CO2 gasser til at ovntørre brænde, må der kunne udvikles en mere miljørigtig løsning, tænkte John Andersen, der om nogen kan betegnes som træ-ekspert, idet han via sin virksomhed A-Flis og Biobrændsel på Sydsjælland (Ørslev) i mange år har beskæftiget sig med at finde frem til det mest energirigtige brænde - og den mindst energikrævende måde at håndtere og transportere det fra skov til kunde.

Nu – ét år efter – kan John Andersen præsentere en tørreovn, der uden overdrivelse er landets mest energi-venlige. For her er olie eller el til opvarmning af træet afløst af en helt gratis energikilde, nemlig solen. Et 54 m2 stort solfangeranlæg sørger for opvarmning af brændestykkerne inde i containeren, der til formålet er specielt ombygget til en ovn. Efter cirka syv dage er de 14 paller brænde, som ovnen kan rumme, helt tørre.

- Den eneste energi, der bruges i forbindelse med opvarmningen, er den strøm, der går til motoren, der driver luftanlægget, fortæller John Andersen, som allerede pusler med tanker om at også den skal drives via solceller.

Flere træ-maskiner på programmet

John Andersen forventer at bygge yderligere 4-5 sol-ovne, som økonomisk støttes af LAG – en instans, der giver tilskud til innovative projekter i landdistrikterne. Efterspørgslen på tørt brænde er nemlig stor, for skal brændet alternativt tørres via en brændestak i haven, tager det cirka to år.

Foruden tørreovnen har John Andersen, der i øvrigt er uddannet maskinkonstruktør, egenhændigt udviklet en række "træ-maskiner", der hver især bidrager til en mere miljørigtig og fleksibel produktion (mindre støv, intet affald, automatisk indpakning af brændestykker, tørring af flis etc.).
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094