23948sdkhjf

Konkurskarantæne vil standse professionelle skyldnere

En hårdere kurs mod konkursryttere er en del af finansloven, og det kan gøre forretningslivet betydelig sikrere for de retskafne virksomheder, mener Håndværsrådet
Det indgår som et led i finanslovsaftalen, at der skal vedtages en lov mod konkursryttere, og det er en lovgivning, som Håndværksrådet i mange år har arbejdet for at få indført.

- Hvis forslaget kommer til at svare til det forslag Konkursrådet har udarbejdet, vil en person, som er gået konkurs med et eller flere selskaber kunne pålægges konkurskarantæne. Det vil ske, hvis det antages, at den pågældende på grund af groft uforsvarlig forretningsførelse er uegnet til fremover at deltage i ledelsen af en erhvervsvirksomhed

Det forklarer Håndværksrådets chefjurist Peter Andersen, der bl.a. gennem møder med repræsentanter fra Konkursrådet og Økonomi- og Erhvervsministeriet har haft lejlighed til at påvirke Konkursrådets forslag til lovgivning på området.

Det bliver skifteretten, som skal skønne, om en person er uegnet til at deltage i ledelsen af virksomheder, og det vil ske efter indstilling fra konkursboets kurator. I vurderingen vil bl.a. indgå, om den pågældende person i det konkursramte virksomheds ledelse generelt har overholdt sine pligter til angivelse og afregning af moms og A-skat mv.

Rammer ikke dårlige forretningsmænd

- Forretningsmæssig udygtighed vil som udgangspunkt ikke i sig selv udgøre groft uforsvarlig forretningsførelse. Det er meget vigtigt, at kun de reelle plattenslagere standses af denne lov, så man hverken rammer ofrene for de professionelle konkursryttere, som også kan gå konkurs, eller iværksættere, som på grund af manglende erfaring eller tidernes ugunst går konkurs. Derfor må denne lovgivnings net være grovmasket, så det ikke opfanger de forkerte, understregger Peter Andersen.

Den lovmæssige konkurskarantæne, der bliver indført med finansloven, vil bl.a. betyde, at hvis en person idømmes en konkurskarantæne, så vil den pågældende have forbud mod i 3 år at deltage i ledelsen af et selskab. Han eller hun vil dog fortsat have mulighed for at drive personligt ejet virksomhed.

Slut med kreative selskabskonstruktioner

- Man skal altså på den ene side ikke kunne gemme sin eventuelle formue bag en selskabskonstruktion. På den anden side skal en person med konkurskarantæne som udgangspunkt ikke være afskåret fra at drive virksomhed, når blot det sker i en personlig ejet virksomhed, hvor man hæfter med alt hvad man ejer, siger Peter Andersen.

Der er dog en juridisk mulighed for at gribe hårdere ind over for de mest forhærdede konkursryttere. Hvis en person, der allerede er pålagt konkurskarantæne, på ny pålægges konkurskarantæne, forbydes denne også at deltage i ledelsen af en personligt dreven virksomhed, herunder interessentskaber. Samtidig skal den pågældende, efter Konkursrådets forslag, kunne straffes med bøde eller fængsel, og den pågældende vil hæfte personligt for den opståede gæld.

- Det har været et meget langt forløb, men det ser nu endelig ud til, at Håndværksrådet får gennemført et af rådets meget gamle forslag. Specielt vore mangeårige erfaringer med annoncehajer viser behovet for at kunne sætte en stopper for en række professionelle skyldnere, som er gået konkurs med mange selskaber, og som har påført mange mindre erhvervsdrivende og privatpersoner store tab, siger Peter Andersen.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097