23948sdkhjf

Kontrol og bøder skal stoppe social dumping

Kontrol og bøder er vejen frem, hvis vi skal stoppe social dumping, lyder det fra Dansk Byggeri
- Vi vil have et arbejdsmarked, hvor folk ikke bliver nedslidt og ikke dør af at gå på arbejde. Men når den private forbruger entrerer med et firma, der tilsidesætter alle love og regler, så udhuler vi markedsgrundlaget for de virksomheder, der vil passe på medarbejderne, siger arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri, Mette Møller Nielsen.

Virksomheder indenfor bygge- og anlægsbranchen oplever indimellem, at bygherren vælger et firma, der udfører opgaven under forhold, der ikke lever op til arbejdsmiljøloven. I en del af de tilfælde benyttes udenlandsk arbejdskraft.

- Det kan godt være, at det er de billigste, der vinder opgaven. Men vi ser ofte, at der f.eks. bliver arbejdet på stiger, uden der også er opstillet et stillads, og at der bliver båret tunge sække uden hjælp fra maskiner. Her tilsidesætter bygherren de sikkerhedsregler lovholdende virksomheder overholder, bare for at udføre opgaven til den billigste pris, siger Mette Møller Nielsen.

Netop den slags vil Dansk Byggeri gerne være med til at stoppe, og derfor er det positivt, at regeringen har afsat 55 millioner kroner over de næste to år til en forstærket indsats på området:

Knas på villavejene

- I Dansk Byggeri har vi den holdning, at arbejdsmiljø er en langsigtet investering, og hvis nogen træder ved siden af, så skal vi slå ned på dem. Det gælder både danske og udenlandske virksomheder. Vi oplever lige nu en meget ulige konkurrence, hvor lovlydige virksomheder gang på gang bliver underbudt af virksomheder, der tilsidesætter sikkerheden, siger Mette Møller Nielsen.

Det er særligt på villavejene, at Dansk Byggeri oplever kritisable forhold:

- Arbejdsmiljøloven skal overholdes af alle, men det sker kun, hvis også forbrugerne vil være med til at benytte firmaer, der ikke tilsidesætter det princip – og det betyder, at billigst ikke er altid er bedst, siger Mette Møller Nielsen.

Foreløbig har 3F og Dansk Byggeri behandlet langt over 100 sager på byggepladser, som har været under mistanke for at underbetale de ansatte. Dansk Byggeri har med stor succes afholdt flere 48 timers møder, hvor arbejdsgiversekretariatet forsøger at selv at rydde op i branchen. Stort set alle sager er blevet løst og endt med, at virksomhederne har fået en overenskomst.

tøtte

Læs også: Landsdækkende aktion mod social dumping
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111